Overslag haven van Zeebrugge groeit dit jaar slechts minimaal

601

ZEEBRUGGE – De haven van Zeebrugge verwacht voor dit jaar 43 miljoen ton goederen te hebben behandeld. Dat is 0,3 procent meer dan in 2013. Het aantal behandelde nieuwe wagens steeg nog wel naar recordhoogte en de roll-on/roll-off steeg met bijna vijf procent.

Containerrecords voor ZeebruggeDe roll-on/roll-off trafiek komt uit op 13,14  miljoen. Vervoer op Zuid-Engeland, Ierland en Scandinavië is hiervoor verasntwoordelijk. Het aantal behandelde nieuwe wagens in Zeebrugge groeide met dertien procent tot ruim 2,2 miljoen stuks.

Containers

De containertrafiek deed het vooral in de eerste helft van het jaar goed. Vanwege een zwakkere tweede halfjaar, komt het totaal in containertrafiek op 20,8 miljoen ton, een stijging van 1,8 procent. De shortsea containeroverslag volgt dezelfde trend als de roro-overslag en boekt goede resultaten (+3,1 procent). De deepsea overslag stond onder druk tijdens de tweede jaarhelft, onder andere door het wegvallen van de dienst van Evergreen Lines. Het deepsea volume zakt uiteindelijk 2,5 procent.

Stukgoed

De overslag van stukgoed in Zeebrugge daalt dit jaar met 30,1 procent. Het vervoeren van materialen voor de bouw van windmolenparken op zee is dit jaar weggevallen. Papier en karton en papierpulp dalen door een mindere marktvraag.

De toevoer van LNG (liquid natural gas) naar Europa blijft dalen. De lagere aanvoer heeft te maken met de aanhoudende sterke vraag naar gas op de Aziatische energiemarkt en een vlak Europees economisch landschap met verminderde energiebehoefte. De cijfers voor vloeibaar aardgas dalen zes procent. 53 schepen laadden en losten 3,13 miljoen ton vloeibaar aardgas in Zeebrugge. De vloeibare bulk komt uit op 6,6 miljoen ton. (-4,3%).

De vaste bulk daalt bijna 2,2 procent naar 1,26 miljoen ton. De vermindering in de aanvoer van zand en grind is te wijten aan de aanhoudende economische crisis in de bouwsector.

Cruisevaart

In 2014 brachten 107 cruiseschepen een totaal van ruim 440.000 passagiers naar Zeebrugge. Het totale aantal passagiers is 816.430. (Bron: Haven Zeebrugge)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief