Overslag haven Amsterdam groeit 5,4 procent

484

De overslag in de Amsterdamse haven is de eerste zes maanden van dit jaar met 5,4 procent gegroeid. De groei zit vooral in de energiesector. De havens langs het Noordzeekanaalgebied, met de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad, sloegen 3,7 procent meer over.

Overslag haven Amsterdam groeit 5,4 procentIn de eerste helft van 2013 sloeg de Amsterdamse haven 40,3 miljoen ton over. Ten opzichte van de eerste helft 2012 is dit 2,1 mln. ton meer. Met name de overslag van steenkool (+27%) en agribulk (+24%) nam sterk toe. De overslag van olieproducten (-3%) en bouwgrondstoffen (-2%) nam licht af. De overslag van containers (-24%) en Ro/Ro (-54%) nam sterk af, maar het betreft hier overslag van lading over zee. In de overslag via binnenvaart en andere modaliteiten wordt groei gesignaleerd. De overslag van overige stukgoederen nam toe met 43 procent.

Er zijn in het eerste halfjaar van 2013 in totaal 64 cruisecalls gerealiseerd, één meer dan in 2012.

De havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad sloegen 8 miljoen ton over.

Energiehaven
President directeur Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam noemt de cijfers een veelbelovend begin van 2013. ‘We zagen de overslag stijgen, ondanks de tegenvallende economie. Als energiehaven zien we dat de vraag naar energie blijft stijgen. Dat heeft te maken met de relatief lage kolenprijs en met de grotere importbehoefte van Duitsland, onder meer door sluiting van mijnen. Met deze cijfers over het eerste halfjaar is de verwachting dat we 2013 met een redelijke plus zullen afsluiten. In samenwerking met partners en klanten werken wij aan de verdere optimalisering en intensivering van onze havenactiviteiten om de groei vast te houden.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter