Overleden hoofdwerktuigkundige betrachtte te weinig voorzorg

660

DEN HAAG – De overleden hoofdwerktuigkundige van het Nederlandse koelschip Sierra King van rederij Seatrade nam niet de juiste voorzorgsmaatregelen. Ook toonde autopsie aan dat in het bloed van het slachtoffer een hoog promillage alcohol te zien was. Het promillage was zodanig hoog dat de hoofdwerktuigkundige kort voor zijn wacht, maar ook tijdens zijn wacht alcohol moet hebben gedronken. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Overleden hoofdwerktuigkundige nam te weinig voorzorgsmaatregelenDe hoofdwerktuigkundige kwam zaterdag 11 januari 2014 voor de kust van Namibië om het leven gekomen door de inhalatie van de giftige stof freon. De hoofdwerktuigkundige was op dat moment bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een terugslagklep in een leiding waarin zich freon bevond.

Reanimeren

De hoofdwerktuigkundige was door de inhalatie van freon niet in staat om op tijd de ruimte te verlaten. Niemand van de bemanning heeft het ongeval zien gebeuren. Nadat hij werd vermist zag een bemanningslid het toegangsluik van de koelruimte open staan en is naar beneden gegaan om te kijken of de hoofdwerktuigkundige beneden was. Het bemanningslid vond de hoofdwerktuigkundige bewusteloos onder aan de trap in de koelruimte van ruim nummer 3. Het bemanningslid heeft geprobeerd hem aan dek te krijgen, maar werd duizelig en realiseerde zich dat er misschien te weinig zuurstof in de ruimte aanwezig was. Het bemanningslid is direct de trap opgeklommen en heeft alarm geslagen. Daarna zijn twee bemanningsleden, voorzien van ademlucht, de ruimte ingegaan en hebben de hoofd werktuigkundige aan dek gehaald. Aan dek is direct gestart met de reanimatie. Na veertig minuten reanimeren zonder resultaat en contact met de Radio Medische Dienst, heeft de kapitein geconcludeerd dat het slachtoffer overleden was en is men gestopt met reanimeren.

Voorbereidingen

Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat de hoofdwerktuigkundige zonder de gebruikelijke voorbereidingen, zoals een dikke jas in verband met de koude ruimte de onderhoudswerkzaamheden is gestart. Daarnaast heeft hij geen bordje met de tekst: “Men working inside” opgehangen en is de installatie niet afgeschakeld. Door niet de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kon het gebeuren dat freon vrijelijk de ruimte, waar de hoofdwerktuigkundige bezig was in kon stromen. De hoofdwerktuigkundige is hierdoor onwel geworden en was niet in staat de ruimte op eigen kracht te verlaten. De bemanning was niet in staat op tijd het slachtoffer te redden, omdat ze niet op de hoogte waren van zijn werkzaamheden.

Alcohol

Het verhoogde alcoholpromillage in het bloed van het slachtoffer wijst op het gebruik van een aanzienlijke hoeveelheid alcohol in de uren voor het overlijden. De rol die dit alcoholgebruik heeft gespeeld bij de totstandkoming van het voorval is niet met zekerheid vast te stellen. (Bron: Onderzoeksraad)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief