‘Overboord gevallen matrozen bevonden zich op onveilige plek’

744

DEN HAAG – De twee Filippijnse (26 en jaar) matrozen die 5 december 2013 overboord vielen van de Marietje Andrea bevonden zich op een onveilige plek. De twee zijn in de maanden erna niet teruggevonden.

‘Overboord gevallen matrozen bevonden zich op onveilige plek’Het ongeval vond plaats op de Oostzee nabij Zweden. Geen van de bemanningsleden zag dat de twee overboord vielen. Op het moment dat de matrozen overboord vielen, waren zij vermoedelijk over de dekluiken onderweg naar het voorschip. De bemanning op de brug hoorde de matrozen in het water om hulp roepen en reageerden onder meer door een reddingboei en een smoke marker van de brug in het water te werpen en de positie te markeren. Ook ging het schip rond. Toen de Marietje Andrea terugkeerde bij de Man Over Boord (MOB)-positie, troffen zij de matrozen daar niet meer aan.

Valonveilig

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek en publiceerde vandaag haar conclusies. Volgens de Raad zouden de matrozen zich op een valonveilige positie bevinden. ‘Omdat een effectieve voorziening tegen overboord vallen ontbrak, konden zij over de reling in het water vallen. De risico’s van een passage over de dekluiken of het valrisico overboord waren aan boord niet als risico’s geïdentificeerd. Daardoor ontbraken beheersmaatregelen.’

MOB-manoeuvre

De Onderzoeksraad wijst verder ook nog over de gemaakte MOB-manoeuvre. ‘Nadat de matrozen te water waren geraakt, heeft de bemanning in korte tijd zeer veel taken uitgevoerd die konden bijdragen aan een succesvolle redding. Er is echter nagelaten om het schip direct in een ‘Overboord gevallen matrozen bevonden zich op onveilige plek’sterke draai te brengen en een MOB-manoeuvre uit te voeren. Daardoor duurde het langer dan nodig was om terug te keren naar de MOB-positie.’

Neven

De matrozen waren familie van elkaar. De oudste matroos was het meest ervaren en fungeerde aan boord als mentor voor zijn jongere neef. De oudste voer sinds 2011 bij het rederij. Zijn jongere neef was enkele maanden aan boord van de Marietje Andrea.

De Marietje Andrea vaart voor Rederij Danser van Gent. Het bevrachten vindt plaats via Wagenborg Shipping. (Bron: Onderzoeksraad)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief