Over tien jaar varen onbemande schepen over de wereldzeeën

1411

Rolls-Royce is bezig met het ontwerpen van onbemande zeeschepen. Voor de ontwikkeling heeft het bedrijf 3,5 miljoen euro subsidie gekregen van de Europese Unie. De eerste onbemande schepen moeten binnen tien jaar in de vaart komen.

De techniek voor de onbemande schepen is volgens het bedrijf al voldoende voorhanden. Grootste voordelen van de schepen zijn de veiligheid omdat piraten bijvoorbeeld geen Binnen tien jaar varen onbemande schepen over de zeeënbemanning meer kunnen gijzelen en de lagere kosten omdat er geen bemanning meer nodig is. Bij de huidige containerschepen maken de personeelskosten meer dan veertig procent van de totale kosten uit. Ook moeten de schepen milieuvriendelijker zijn. Nadeel kan zijn dat de schepen weliswaar niet meer gekaapt kunnen worden, maar wel gehacked door computerhackers.

Geen brug
Op de eerste tekeningen van de onbemande schepen valt te zien dat de traditionele brug op de drone ontbreekt. Samen met het ontbreken van de systemen die de bemanning nodig hebben voor het leven aan boord, betekent dit dat een drone schip meer lading mee kan nemen. Rolls-Royce denkt dat een ongeladen schip zo’n vijf procent lichter is dan de huidige schepen en dat de schepen tot vijftien procent minder brandstof verbruiken.

De eerste schepen die onbemand gaan varen, zijn volgens Rolls-Royce containerschepen en schepen die bulk vervoeren. Tankers die gevaarlijke goederen vervoeren zoals olie of LNG blijven langer bemand. Volgens Rolls-Royce vanwege de perceptie dat bemanning aan boord veiliger is.

Veiliger
Kapiteins aan de wal gaan de onbemande schepen aansturen. Een kapitein zou meerdere schepen tegelijk in de gaten kunnen houden. En computersystemen aan boord moeten, net als in vliegtuigen, ervoor zorgen dat de veiligheid wordt vergroot. Daarbij analyseren de computers constant data van het schip om zo efficiënt en veilig mogelijk te varen. Camera’s en sensoren houden de omgeving op zee in de gaten. Volgens Rolls-Royce beter dan het menselijk oog kan. (Bron: Rolls Royce)

Volg TotaalTrans op Twitter