Opstelten blijft vaag over aanpak ladingdiefstal spookbedrijven

412

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie blijft vaag over de aanpak van ladingdiefstal door spookbedrijven. Tweede Kamerlid Lilian Helder (PVV) stelde de minister vragen over het bericht dat spooktruckers complete ladingen stelen. Het zou hierbij gaan om het inmiddels failliet verklaard Viking International Koel en Vriestransport.

Het gedupeerde bedrijf schakelde zelf een recherchebureau in opdracht van een aantal gedupeerde bedrijven in de regio Den Haag-Rotterdam-Leiden. Die bedrijven leden in totaal rond de één miljoen euro schade. Gaandeweg het onderzoek gaf de politie Haaglanden echter te kennen dat deze zaak te groot voor haar was en dat een grotere en Opstelten blijft vaag over aanpak ladingdiefstal spookbedrijvenzwaardere aanpak door de Nationale Politie noodzakelijk was, gelet op het (zware) kaliber en internationale karakter van deze criminele organisatie. Volgens de politie Haaglanden liepen pogingen om het politieonderzoek weer op de rit te krijgen door contact te leggen met het OM alsmede de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op niets uit, ondanks alle mooie beloften. Het feit dat het OM geen verdere actie ondernam, resulteerde in het stopzetten van het politieonderzoek.

Niet bekend

Opstelten blijft er echter bij dat transportcriminaliteit hard wordt aangepakt. ‘De hiervoor benodigde expertise is gewaarborgd binnen de Nationale Politie. Wat deze specifieke zaak betreft die bij de politie Haaglanden in onderzoek zou zijn geweest, hebben Politie en OM mij meegedeeld dat zij niet bekend zijn met een dergelijk onderzoek.’

‘Niet meer gehoord’

Helder wilde van Opstelten weten waarom het gedupeerde bedrijf helemaal niets meer van de politie hoorde, ondanks het feit dat dit een stroom aan informatie heeft doorgestuurd en waarom het bedrijf eerste een afspraak moest maken voor de aangifte. Volgens de minister is het slachtoffer door het onderzoeksteam gehoord. ‘De aangever heeft tijdens deze ontmoeting nog een extra verklaring afgelegd met betrekking tot de diefstallen. Verder zijn met hem afspraken gemaakt over vervolgcontacten. De politie werkt hard aan de verhoging van de kwaliteit van zowel het opnemen als het afhandelen van aangiftes. De aangifte vormt het begin van de gehele strafrechtketen en is daarom cruciaal voor de kwaliteit van de opsporing en vervolging. Het bedrijf heeft inderdaad een afspraak gemaakt om aangifte te doen. Het is niet ongebruikelijk om een afspraak te maken om aangifte te doen. Reden hiervoor is dat internetaangifte nu alleen mogelijk is voor een beperkt aantal misdrijven en dat bij ingewikkelde aangiften gespecialiseerd personeel de aangifte opneemt.’ (Bron: Tweede Kamer)

 

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief