Oppositiepartijen kritisch over accijnsverhogingen brandstof

588

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer staan zeer kritisch tegenover de voorgenomen accijnsverhoging op diesel en lpg. Het kabinet sloot met D66, ChristenUnie en SGP een begrotingsakkoord waarin de accijnsverhogingen op diesel en lpg bleven staan. Deze week konden alle partijen in de Tweede Kamer op de belastingplannen uit dit akkoord reageren.

Helft ondernemers tankt door accijnsverhoging in buitenlandVolgens CDA, PVV, SP en 50Plus heeft staatssecretaris Weekers van Financiën te weinig onderzoek gedaan naar de effecten van de accijnsverhogingen. De weglekeffecten worden volgens de oppositiepartijen niet door Weekers onderkent en rekent de overheid zich dus rijk. De partijen hebben de staatssecretaris gevraagd hier duidelijkheid over te geven.

Ongeoorloofde kostenverhoging
EVO is fel gekant tegen een accijnsverhoging op diesel. Eigen vervoerders en verladers krijgen door een verhoging van dieselaccijns te maken met een kostenverhoging die in moeilijke economische tijden ongeoorloofd is. Daarnaast rekent de overheid zich volgens EVO eveneens rijk, omdat in Nederland de dieselprijs na deze verhoging op 1 januari 2014 hoger is dan Duitsland. Op voorhand staat vast dat de geraamde opbrengst van 230 miljoen euro in 2014 voor de schatkist lager uit zal vallen.

Debat
Het debat over het Belastingplan gaat volgende week verder. De staatssecretaris beantwoordt 4 november alle vragen van de Tweede Kamer. (Bron: EVO)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter