Opnieuw weerstand tegen aanleg van tweede sluiskolk in Eefde

710

EEFDE – Omwonenden van sluis Eefde hebben de Raad van State verzocht het bestemmingsplan voor aanleg van een tweede sluiskolk te schorsen. Rijkswaterstaat zou binnenkort beginnen met modernisering van één van de gemalen. Dat staat een alternatief plan voor een goedkopere en milieuvriendelijker sluisverbreding in de weg. Verder zou Rijkswaterstaat onterecht zwaar beschermde roeken verjagen.

Inloopavond uitbreiding Sluis EefdeDe nieuwe sluiskolk moet de wachttijden bij de sluis verminderen. Door de tekortschietende capaciteit van de sluis zijn wachttijden van enkele uren geen uitzondering. Jaarlijks passeert negentien miljoen ton lading de sluis in Eefde. Dit staat gelijk aan zo’n 1.000 vrachtwagens of achttien goederentreinen per dag. BLN-Koninklijke Schuttevaer pleitte in mei 2014 al voor voortvarendheid bij het besluit van aanleg van de nieuwe sluiskolk.

Kwetsbaar

Ook is de huidige sluis kwetsbaar bij calamiteiten. In 2012 was de sluis door een defecte sluisdeur een aantal weken geblokkeerd. De huidige situatie belemmert volgens de binnenvaartorganisatie dan ook een betrouwbare aan- en afvoer van goederen over water. ‘Een vertraging in de aanleg van de tweede sluiskolk leidt ertoe dat de wachttijden bij de bestaande sluis verder oplopen, waardoor bedrijven ervoor zullen kiezen om meer volume over weg en spoor te gaan vervoeren.’ (Bron: RTV Oost)

Meer nieuws over sluis Eefde:
Minister besluit definitief over nieuwe sluiskolk Eefde
Schuttevaer wil voortvarendheid bij besluit aanleg sluiskolk Eefde
Dorpsraad Eefde in actie tegen plannen noordelijke sluiskolk

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief