Opnieuw veel schade en ongemak door stakingen in Calais

794

CALAIS – Ondernemers krijgen hun goederen moeilijk in Groot-Brittannië door stakingen van het ferrypersoneel in Calais en een run op ferrykaarten op andere oversteekplaatsen.Vrachtwagenchauffeurs proberen er in de extreme hitte het beste van te maken.

Ondernemers zeggen dat het niet of nauwelijks meer mogelijk is om nog ferry’s naar Groot-Brittannië te boeken via Hoek van Holland of andere oversteekplaatsen. Volgens verladersorganisatie EVO blijven bloemenhandelaren of groente- en fruitproducenten daarom met hun producten zitten. De schade kan per bedrijf flink oplopen.

Stakingen

Door stakingen van het ferrypersoneel is Calais momenteel onbereikbaar. Chauffeurs worden via omwegen naar Duinkerken geleid waar ook al enorme files staan. Bedrijven kiezen daarom steeds vaker voor de overtocht via Hoek van Holland . Voor donderdag en vrijdag kondigt het ferrypersoneel in Calais nog hardere acties aan.

Door de blokkades verplaatst de goederenstroom zich naar andere oversteekplaatsen zoals Hoek van Holland en Duinkerken. Omdat het vanuit Nederland alleen per boot gaat, is er een run op ferryplaatsen ontstaan. EVO hoort van ondernemers dat ze nauwelijks meer plaatsen kunnen reserveren.

Terugrit

De terugrit vanuit Engeland is ook een drama. Bedrijven gaan vaak met de trein heen. Dit is duurder maar ook sneller. Op de terugweg kiezen bedrijven vaak voor de boot omdat dit goedkoper is. Dat dit dan langzamer is, maakt dan weinig meer uit. Door de stakingen ontstaan daar nu echter ook enorme wachttijden – met soms zelfs wachttijden van een dag. EVO krijgt signalen dat de terugtocht per trein relatief gezien minder problemen oplevert – de vertraging bedraagt daar zo’n zes uur.

Hitte

Vluchtelingen proberen door de enorme verkeerschaos in vrachtauto’s te klimmen – hopend om via Duinkerken de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken. Door de tropische temperaturen in Noord-Europa zijn de lange wachtrijen op z’n zachtst gezegd geen pretje voor chauffeurs – EVO adviseert chauffeurs dan ook om voldoende water mee te nemen voor de oversteek. Ook neemt het risico voor verstekelingen die de laadruimte weten binnen te dringen, toe door de stijgende temperaturen. (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief