Opnieuw hogere waterstanden

831
Hoogwater op de Maas bij Arcen. Rijkswaterstaat verwacht dat het water in de Maas de komende dagen nog licht stijgt. (Foto Erik van Huizen)

ARNHEM Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand van de Rijn nog tot einde van de week verder stijgt tot rond de 14 m boven NAP. Op maandagochtend 22 januari bereikte de Rijn bij Lobith al een waterstand van 12,90 m boven NAP.

Door regenval in Duitsland en smeltwater vanuit de Alpen stijgen de waterstanden van de Rijn opnieuw. De maximale waterstand wordt in het weekend verwacht. De verwachte waterstanden blijven daarmee onder de bereikte waterstanden tijdens het vorige hoogwater op de Rijn eerder in januari. Toen bereikte de Rijn bij Lobith een maximale waterstand van 14,64 m boven NAP.

Maatregelen
Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten en heeft de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend.

In het stroomgebied van de Maas is ook neerslag gevallen. De waterstand op de Maas is verhoogd en stijgt de komende dagen nog licht, maar hoogwater wordt op de Maas niet verwacht. De hoeveelheden zijn normaal voor de tijd van het jaar. Indien nodig treft Rijkswaterstaat ook op de Maas maatregelen, zoals het strijken van de stuwen om water sneller af te voeren.