Opening van servicehaven op Tweede Maasvlakte

492

Met een waterkanon maakten de Rotterdamse wethouder voor economie Maarten Struijvenberg en Havenbedrijfdirecteur Allard Castelein zaterdag 27 december de vier cijfers bekend die samen het havennummer vormen van de Prinses Margriethaven, 8361, de servicehaven op Maasvlakte 2.

Vanuit deze centraal gelegen plek op de nieuwe Maasvlakte verrichten nautische dienstverleners als roeiers, sleepdiensten, Zeehavenpolitie, Douane en Havenbedrijf hun werk.

Gedempt

Wethouder Struijvenberg sprak de verwachting uit dat deze speciaal voor de dienstverleners ingerichte haven zijn nut voor Maasvlakte 2 en de positie van Rotterdam zal gaan bewijzen. ‘Deze servicehaven is een wezenlijk onderdeel van Maasvlakte 2. Werk wordt steeds meer geautomatiseerd, maar het werk op het water blijft een essentieel deel van de haven. De Prinses Opening servicehaven op Tweede MaasvlakteMargriethaven is daarvoor de uitvalsbasis.’ Struijvenberg legde uit dat al eerder in Rotterdam een haven naar Prinses Margriet is vernoemd, maar dat die in 1999 werd gedempt.

Pieter Schelte

President-directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf legde de aanwezigen uit dat de twee nieuwe container terminals van APMT en RWG nu hun materieel en systemen aan het testen zijn en dat hij verwacht dat zij in de komende maanden zullen gaan opstarten. De Prinses Margriethaven ligt pal naast de twee terminals. ‘Maar dat is niet de enige activiteit in dit nieuwe havengebied. Binnenkort komt de Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, hierheen. Het schip ligt nu nog in Korea maar wordt hier op Maasvlakte 2 afgebouwd.’

Aanlegplaatsen

In de nieuwe servicehaven op Maasvlakte 2 zijn aanlegplaatsen beschikbaar voor vaartuigen van nautische dienstverleners als roeiers (die zeeschepen los en vast maken aan de kade), sleepdiensten, Zeehavenpolitie, Douane en Havenbedrijf. Vanuit de Prinses Margriethaven zal de komende jaren de scheepvaart op Maasvlakte 2 worden bediend. De bedrijven die de servicehaven als uitvalsbasis gaan gebruiken zijn: Fairplay Towage, Kotug, Smit, Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht, Douane, Zeehavenpolitie en de Divisie Havenmeester en Dienst Hydrografie van Havenbedrijf Rotterdam. (Bron: Havenbedrijf Rotterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief