Oost-Europese transporteur lapt Duitse wet aan zijn laars

1501

MÜNCHEN – Oost-Europese transportbedrijven lappen de Duitse wet vaak aan hun laars. Dat concludeert de Duitse transportorganisatie Camion Pro na onderzoek onder Oost-Europese chauffeurs. Zo krijgen de truckers vaak te weinig loon en zijn de arbeidsomstandigheden belabberd.

Oost-Europese transporteur lapt Duitse wet aan zijn laarsCamion Pro begon in mei 2015 met een groot onderzoek onder Oost-Europese chauffeurs op Duitse parkeerplaatsen. De chauffeurs werden in acht talen aangesproken en gewezen op hun rechten. Daaruit bleek dat de meeste chauffeurs niet het Duitse minimumloon 8,50 euro bruto per uur kregen. Camion Pro bood de chauffeurs hulp aan om alsnog hun recht te halen.

Geweld

Centraal in het onderzoek van Camion Pro stonden de levens- en arbeidsomstandigheden en de beloning van de chauffeurs. Camion Pro gaat daar nog een rapport van publiceren, maar de eerste resultaten wijzen uit dat:
– de wet op het Duitse minimumloon grootschalig wordt overtreden
– de werkomstandigheden van de chauffeurs vaak in strijd zijn met het Duitse arbeidsrecht en soms zelfs als misdrijven zijn aan te merken
– bij de arbeidsomstandigheden in sommige gevallen zelfs strafbare feiten naar boven komen, zoals mensenhandel
– chauffeurs uit Oost-Europa hun rechten niet kennen en niet in staat blijken om deze rechten bij hun werkgever op te eisen
– Oost-Europese chauffeurs voor represailles, tot geweld aan toe, vrezen als ze hun recht gaan halen in eigen land. (Bron: Camion Pro)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief