Ook verkopers van trucks voelen Oost-Europese concurrentie

497

AMSTERDAM – Nederlandse verkopers van trucks voelen de concurrentie vanuit Oost-Europa sterk. Volgens de ING is ook de afzet van trucks daardoor in andere landen de afgelopen jaren op een lager niveau terecht gekomen.

Ook verkopers van trucks voelen Oost-Europese concurrentieIn Duitsland en Engeland is het aantal registraties onder grotere landen het meest op peil gebleven. In 2014 daalde de afzet met 8%. Voor 2015 is de verwachting dat de Europese markt een stabiel beeld zal laten zien, waarbij lichte groei mogelijk is. Dat meldt. In 2015 zal de Nederlandse afzet naar verwachting een groei van 5% laten zien tot 10.500, wat dicht bij het nieuwe gemiddelde ligt. In 2016 vlakt de groei vervolgens af.

Lichte daling

Ondanks uitstel in de afgelopen jaren is een golf van vervangingsinvesteringen niet meer te verwachten. Wel geeft de uitfasering van voertuigen uit de piekjaren 2006-2008 een sterke basis aan de markt. Inmiddels is de grootste golf van ‘uitvlagging’ van voertuigen vanuit Nederland achter de rug. Mede door het opvoeren van de inzetbaarheid zal de vloot de komende jaren toch nog licht teruglopen.

Trailermarkt

Later dan de truckmarkt heeft de trailermarkt na vijf jaar van uitstel en lage afzet een keerpunt bereikt. In 2014 kwam er weer ruimte voor investeringen en steeg de afzet van trailers met ruim 20%. Door gestage veroudering en herstart van investeringsprogramma’s door verhuurders en grote fleetowners is de verwachting dat 2015 ook een behoorlijk goed trailerjaar zal worden. De verwachting is dat de afzet met 10.750 eenheden nagenoeg op peil blijft.

Oog voor ICT

Optimalisering en efficiëntie zijn volgens ING sleutelwoorden voor de huidige truck- en trailermarkt. ‘Er wordt steeds meer geperst uit het wagenpark en de kilometer en ICT is hierbij een onmisbaar middel. Boardcomputers en technologie in de truck maken het mogelijk om de prestaties verder op te voeren en daarmee worden de onderlinge verschillen in de wegtransportsector groter. ICT wordt daarmee naast het voertuig een cruciaal onderdeel van het investeringsplaatje.’ (Bron: ING)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief