Onverkoopbaar marineschip Zuiderkruis naar de sloop

750

Het marineschip Zuiderkruis is zaterdag begonnen aan zijn laatste reis. Het bevoorradingsschip wordt in het Turkse Izmir gesloopt. De Zuiderkruis stond al twee jaar in de verkoop, maar ondanks de goede conditie waarin het schip verkeerde, diende zich geen koper aan.

De bevoorrader werd in 1975 in dienst gesteld. Het schip beschikte over een helikopterdek en een hangar voor helikopters. De Onverkoopbare marineschip Zuiderkruis naar de slooplaadcapaciteit was 11.000 ton dieselolie, 100 ton helikopterbrandstof en 200 ton drinkwater. Het schip leverde op volle zee goederen als brandstof, kleding, voedsel en munitie aan eigen en bondgenootschappelijke vlooteenheden.

Geschiedenis
De 38 jaar oude Zuiderkruis was het eerste marineschip dat begin jaren tachtig vrouwelijke bemanningsleden aan boord had. In 2008 heeft het bevoorradingsschip voor de Nederlandse Antillen en Aruba als stationsschip gevaren met als belangrijkste taak drugsbestrijdingsoperaties. In oktober 2011 zette de marine de Zuiderkruis in voor de beveiliging van een voedseltransport van het VN World Food Program en vervoerde het voorraden voor de African Mission in Somalia (AMISOM).

De laatste reis maakte het schip naar de Golf van Aden voor antipiraterij-operatie Atlanta. Op 10 februari 2012 werd de Zuiderkruis als onderdeel van de bezuinigingen uit dienst gesteld.

Gestript
De sleper Agat heeft de Zuiderkruis opgehaald. In Turkije wordt het schip eerst gestript en daarna gesloopt. (Bron: Koninklijke Marine)