Onderzoek naar robots en Google Glass in de Vlaamse logistiek

867

Het Vlaams Instituut (VIL) voor de Logistiek gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden van robots en Google Glass in de logistiek. Ook gaat het VIL onderzoeken hoe het voorraadbeheer in de modelogistiek kan verbeteren.

Met het project ‘Vision in Logistics’ wil het VIL de Vlaamse logistieke sector kennis laten maken met de innovatieve smart glasses en augmented reality software. Zo wordt in kaart gebracht welke systemen er vandaag al zijn en hoe ze de productiviteit en efficiëntie van logistieke operaties kunnen verhogen. ‘Wat is de impact op de bestaande processen? Onderzoek naar robots en Google Glass in Vlaamse logistiekHoe in praktijk toepassen? Wat bieden ze meer dan de bestaande systemen als pick-to-light of voice picking? Het voor 80% door VIL gesubsidieerde project zal op een zeer praktische manier antwoord geven op al deze vragen.’

De hoofddoelstelling van het project is het inzichtelijk maken en uittesten van het potentieel en de mogelijkheden van smart glasses en augmented reality software in indoor en outdoor magazijnen en distributiecentra om de efficiëntie en ergonomie in logistieke operaties in Vlaanderen te verhogen en te verbeteren.

In-store Improvement

Het project In-store Improvement onderzoet het VIL hoe het voorraadbeheer in de fashion kan verbeteren. ‘Voorraadbeheer is binnen de fashion wereld nog steeds een zwak punt. Producten worden maar zelden beheerd op item niveau, waarmee bedoeld wordt op maat én kleur. Door de aanblijvende druk op de prijzen en nieuwe tendensen  binnen fashion (e-commerce, omni-channel, belevingseconomie), wordt een supply chain die gestroomlijnd is op identificatie van het item een must. Gebeurt dit wel  (met behulp van de barcode), vergt dit vandaag veel werk (scanning) en discipline om zicht te krijgen op de voorraden in de winkel.’

Door de complexiteit  van de fashion supply chain dringt een aanpak op niveau van de sector zich op. In vele landen zijn reeds initiatieven gestart om dit collectief aan te pakken (Duitsland, Nederland, US). België mag hierop niet achterblijven. Daarom start het VIL dit gezamenlijk initiatief op ter ondersteuning van de fashion sector.

Robotics in Logistics

Met dit project wil het VIL de mogelijkheden van robotica voor de Vlaamse logistieke markt blootleggen. Focus ligt op cobots (de collaboratieve robot) waarbij werknemers hun job uitoefenen met een robot aan hun zijde. (Bron: VIL)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief