Onderscheiding voor Pieter van Essen Havenbedrijf Rotterdam

846

Pieter van Essen ontving deze week de Johan van der Veekenpenning uit handen van wethouder Alexandra van Huffelen. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens zijn afscheid van het Havenbedrijf Rotterdam waar hij 32 jaar werkte.

De laatste jaren was hij projectleider van het Rotterdam Climate Initiative. Vanuit het Havenbedrijf speelde hij een grote rol in het professionaliseren van dit initiatief om de haven te verduurzamen.

Crisistijd
Toen hij in de jaren tachtig als onderzoeker bij het Havenbedrijf begon, kwam Van Essen bepaald niet in een gespreid bedje. ‘We waren in die tijd in crisis. Uw strategisch inzicht heeft eraan bijgedragen dat we er als stad en Onderscheiding voor Pieter van Essen Havenbedrijf Rotterdamhaven sterker uitgekomen zijn,’ aldus wethouder Van Huffelen. Van Essen spande zich in om bedrijven te clusteren, onder andere rond chemie en de raffinage van olie. ‘Dat heeft van Rotterdam een wereldspeler gemaakt. Kleine spelers kunnen geen vuist maken op het wereldtoneel. Uw motto was: faciliteer clusters die elkaar versterken.’

Naast zijn drukke werkzaamheden, had Van Essen vele nevenfuncties onder andere als bestuurslid van het Maritiem Buitenmuseum Rotterdam, de Straatnaamcommissie, de Rotterdam American Business Club en de Hockey Club van Pijnacker.

Koopman, reder en bankier
Pieter van Essen komt in aanmerking voor de penning omdat hij zich jarenlang in een leidinggevende functie bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de economische ontwikkeling van Rotterdam. De Johan van der Veekenpenning is de op één na hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam. Johan van der Veeken (1549-1616) was een belangrijke koopman, reder en bankier in Rotterdam.  (Foto: Stephanie Hoepel)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter