Ondanks herstel transport en logistiek blijven de zorgen

592

De problemen voor veel ondernemers in de transport en logistiek sector zijn nog niet voorbij. Ondanks dat ook in het derde kwartaal de bedrijvigheid en omzet in de lift zitten, maakt een groot aantal bedrijven zich nog steeds zorgen over hun slechte financiële situatie. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het derde kwartaal van 2013.

TLN is positief gestemd over de toegenomen volumes, maar stelt dat deze verbetering fragiel is en dat de financiële gevolgen van de jarenlange crisis bij veel ondernemers nog lang worden gevoeld.

Zwaar weer
De omzet en bedrijvigheid zitten in de lift. Ondernemers hebben weer meer vertrouwen in de toekomst nu voor het tweede kwartaal achtereen de economische situatie van de Ondanks herstel transport en logistiek blijven de zorgentransportsector is verbeterd. Van alle ondernemers meldt 45 procent een hogere bedrijvigheid in het afgelopen kwartaal ten opzichte van een jaar geleden. TLN waarschuwt voor te veel optimisme. Veel bedrijven zitten nog steeds in financieel zwaar weer.

Slechte financiële situatie

De toegenomen bedrijvigheid in de sector is weliswaar positief, maar voor veel bedrijven vertaalt zich dit niet in een verbeterde financiële situatie. Herstel begint immers nooit met de prijzen. Een meerderheid van alle transportondernemers noemt de financiële positie van zijn bedrijf ‘niet sterk’. Door de sterke concurrentie blijven de vrachtprijzen erg laag. Maar liefst 47 procent van alle bedrijven maakt geen winst. Slechts 4 procent van alle ondernemers meldt hogere vrachtprijzen in het derde kwartaal.

Verbetering en vertrouwen
Ondanks herstel transport en logistiek blijven de zorgenHet aantal ondernemers dat de situatie ziet verslechteren is nog steeds groter dan het aantal dat verbetering ziet. Toch worden deze verschillen steeds kleiner. Het aantal positief gestemde ondernemers is in oktober met 11 procentpunt toegenomen tot 20 procent ten opzichte juli 2013, terwijl het aantal negatief gestemde ondernemers is afgenomen van 43 naar 25 procent. Ook het vertrouwen neemt langzaam toe en ligt momenteel op het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal 2011.

Verschil per type vervoer
De verbetering van de markt verschilt erg per type vervoer. Het tank/silo vervoer, binnenlandse distributie en koeriersbedrijven profiteren van de toegenomen vraag. Bouwgerelateerde transportbedrijven, zoals kiepauto en bouwmaterialenvervoer, zien echter nauwelijks verbetering. Aangezien van al het vervoerde gewicht op de Nederlandse wegen bouwmaterialen ongeveer 25% in beslag neemt, kunnen we volgens TLN pas echt van herstel voor de hele transport en logistiek sector spreken als ook deze markten verbetering laten zien.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter