‘Onbeveiligd door gebieden met piraten is onbespreekbaar’

713

‘Voor het thuisfront is het onbeveiligd varen door piratengebieden een onbespreekbare optie.’ KVNR-voorzitter Tineke Netelenbos zei dit deze week bij de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek Overboord aan vice-admiraal Matthieu Borsboom van de Koninklijke Marine. Het boek gaat over de gijzeling van kapitein Richard Phillips van de 'Onbeveiligd door gebieden met piraten is onbespreekbaar'Maersk Alabama door Somalische piraten.

De overhandiging vond plaats tijdens een speciale publiekspremière van de film Captain Phillips op de Amsterdam Film Week. Het boek en de film weerspiegelen het actuele thema waarmee de Nederlandse politiek, koopvaardij en marine worstelen om ook de Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij te beveiligen.

Effectief beschermen
Al meer dan 5 jaar pleit de KVNR samen met de maritieme vakbond Nautilus International (FNV) voor het effectief beschermen van schepen die varen onder Nederlandse vlag. Het standpunt van de KVNR is dat indien mogelijk er gebruik moet worden gemaakt van Defensie om het schip te beveiligen. Er zijn situaties waarin een schip niet kan worden geholpen door Defensie. De reders vragen dan toestemming voor de inzet van gecertificeerde gewapende particuliere beveiligers. Het zogenaamde ‘ja, tenzij standpunt’.

Netelenbos schrijft in het nawoord: ‘De discussie in Nederland over bescherming van bemanningsleden tegen piraten doet wel eens vermoeden dat er een gebrek aan inlevingsvermogen is. Films en boeken kunnen daar naar verwachting verandering in brengen. Halen dichtbij van wat veraf gebeurt.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter