Omzet wegtransport daalt één procent

633

In het eerste kwartaal van 2013 is de omzet van goederenwegvervoerders volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met één procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In 2012 groeide de omzet nog.

Het verlies aan omzet in het eerste kwartaal is volgens het CBS het gevolg van gekrompen vrachtvolumes. De prijzen stegen nog licht. Er gingen in dit kwartaal ongeveer evenveel bedrijven failliet als een jaar eerder. ‘Het Omzet wegtransport daalt één procentgoederenwegvervoer ondervindt veel hinder van de alsmaar aanhoudende malaise in de bouw, dalende binnenlandse bestedingen en de afgenomen industrieproductie. Daardoor daalde de omzet van de wegtransporteurs in het eerste kwartaal van 2013 met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze kentering kwam door de kleinere vrachtvolumes. Het effect van de licht gestegen export en iets hogere prijzen was onvoldoende om in de plus te komen.

Bij de wegvervoerders deed het middenbedrijf – goed voor ruim 40 procent van de omzet – de minst slechte zaken in het eerste kwartaal, maar de omzet daalde wel met een half procent. De omzet van het grootbedrijf daalde iets harder en het kleinbedrijf verloor bijna 4 procent van de omzet.

Veel faillissementen
In het eerste kwartaal van 2013 gingen 52 bedrijven failliet, bijna evenveel als in het eerste kwartaal van 2012. In heel 2012 gingen 213 bedrijven over de kop op een totaal van 9 duizend bedrijven.