Omzet transport stijgt licht

372

De omzet van de transportsector is in het laatste kwartaal van 2013 met bijna één procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Over heel 2013 nam de omzet volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met bijna één procent toe tot een jaaromzet van bijna 75 miljard euro.

De omzet van wegtransporteurs, verreweg de grootste branche in de transportsector, steeg in het vierde kwartaal met 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit was hiermee Omzet transport stijgt lichtde eerste omzetstijging in 2013. Het goederenwegvervoer profiteerde onder andere van een toename van de export. Grotere vrachtvolumes zorgden voor stijgende opbrengsten, vooral bij de middelgrote bedrijven, terwijl de tarieven op vrijwel hetzelfde niveau lagen als een jaar eerder.

Verhuizers en koeriers
Verhuisbedrijven behaalden drie  procent meer omzet in het vierde kwartaal door een stijging in het aantal opdrachten. Dit terwijl verhuizers drie procent minder rekenden voor hun diensten.

Koeriers profiteerden van meer internetbestellingen. Een groter aantal pakketten en een tariefstijging zorgden ervoor dat hun omzet met ruim 5 procent omhoog ging. Veel expediteurs zagen echter de omzet voor het derde kwartaal op rij dalen, ditmaal met 2 procent.

Positieve stemming
Ondernemers uit de hele transportsector zijn per saldo positief gestemd over het toekomstige economische klimaat. Er wordt positiever gedacht over de tarieven dan een jaar eerder. De zeevaart en binnenvaart gaven vaker dan andere transportbranches aan omzetstijgingen te verwachten. (Bron: CBS)

Volg TotaalTrans op Twitter