Omzet bouw daalt opnieuw

693

DEN HAAG – De omzet van de bouw, een belangrijke sector voor het transport, is in het derde kwartaal met ruim 1,5 procent gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is het tweede kwartaal op rij dat de bouw een pas terug doet, na een goed eerste kwartaal. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Omzet bouw daalt opnieuwDe achteruitgang in de bouw wordt vooral veroorzaakt door de slechte prestaties van de burgerlijke en utiliteitsbouw, de grootste bouwbranche. In het tweede en derde kwartaal daalde de omzet bij de bouwers van woningen en bedrijfsgebouwen met ruim vier procent. De grond- water- en wegenbouw daarentegen weet de omzet dit jaar redelijk op het niveau van vorig jaar te houden.

Hoogste niveau

Ondanks de omzetdalingen in het tweede en derde kwartaal is het vertrouwen van de bouwsector in het begin van het vierde kwartaal sterk verbeterd. Dit vertrouwen is weliswaar nog steeds negatief, het staat wel op het hoogste niveau sinds 2009. Naast een orderportefeuille die sinds het begin van het jaar een stijgende lijn vertoont, zien ondernemers  signalen die op verbetering wijzen.

Positief

De perspectieven voor de toekomstige bouwproductie zijn vooral positief voor de woningbouw. Zo is de totale waarde van de verleende bouwvergunningen voor woningen in de eerste negen maanden van 2014 met bijna 35 procent gestegen tot een bedrag van bijna vier miljard euro. Zuid-Holland nam hiervan bijna een kwart voor zijn rekening, terwijl Drenthe, Flevoland en Zeeland op ongeveer twee procent bleven steken. De waarde van verleende bouwvergunningen voor bedrijfsgebouwen steeg  bescheiden met één procent. (Bron: CBS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief