Omzet binnenvaart en zeevaart daalt met één procent

753

DEN HAAG – De binnenvaart en de zeevaart hebben de omzet in het derde kwartaal van 2014 met één procent zien dalen. De binnenvaart wist hiermee de stijgende lijn die vorig jaar was ingezet, niet vast te houden.

Omzet binnenvaart en zeevaart daalt met één procentDe omzetdaling was zowel in de zeevaart als in de binnenvaart het geval. Beide modaliteiten hebben volgens het CBS te kampen met een overcapaciteit, waardoor het moeilijk is om een hogere prijs voor het vervoer van goederen te bedingen. ‘Voor de binnenvaart komt daar nog bij dat zij opereren in een gebied waar zij ook nog te maken hebben met concurrentie van andere modaliteiten als het spoor- en wegvervoer.’

Minder optimistisch

De varende vervoerders zijn voor het vierde kwartaal van 2014 beduidend minder optimistisch. ‘Het aantal ondernemers dat denkt dat het economisch klimaat voor hun onderneming gaat verbeteren is opnieuw lager dan een kwartaal eerder. Er wordt voor het vierde kwartaal in 2014 verwacht dat de om zet gaat dalen, wat overigens gebruikelijk is voor een vierde kwartaal. Het zijn vooral de schippers die passagiers vervoeren die minder omzet denken te halen. Maar ook de vrachtvaarders zijn wat minder optimistisch over de verwachte omzet. De afzetprijzen zullen naar verwachting niet al teveel veranderen. De mindere bedrijvigheid in het vierde kwartaal heeft ook invloed op de werkgelegenheid. Per saldo zijn er nu weer meer ondernemers die denken dat ze met minder personeel gaan werken.’(Bron: CBS)

Lees ook:
Omzet spoor stijgt zes procent
Omzet koeriers stijgt in derde kwartaal ruim negen procent
Goederenwegvervoer zet zes procent meer om

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief