Omlegging Zuid-Willemsvaart te bekijken op Dag van de Bouw

409

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 1 juni kan iedereen, voor het laatst, van dichtbij de werkzaamheden aan de omlegging van de Zuid-Willemsvaart bekijken. WillemsUnie en Rijkswaterstaat openen de deuren voor het publiek. Belangstellenden kunnen tussen 10:00 en 16:00 uur het project komen bekijken. De activiteiten starten bij de projectketen aan de Kloosterstraat 4 en 6 in Rosmalen.

Omlegging Zuid-Willemsvaart te bekijken op Dag van de BouwBezoekers kunnen van de keten een wandeling maken naar de bouwlocaties aan de Graafsebaan en Sifon de Aa. Aan de hand van een routebeschrijving loopt ieder in eigen tempo langs het nieuwe tracé van de Zuid-Willemsvaart. Bijzonder is de mogelijkheid om vanaf de nieuwe brug bij de Graafsebaan de contouren van de vaarweg in het landschap te zien. Op het werkterrein van sifon Aa krijgen de bezoekers de kans om in de nieuwe sifon te kijken. Daarbij hoort een uitleg over de werking van de sifon en hoe deze te passeren is door verschillende vissoorten. Deze wandelingen en het bezoek aan sluis Empel zijn minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
Op het ketenterrein wordt een replica gebouwd van de brug bij de Graafsebaan. Het hele proces van beton storten, tot het aanbrengen van de verschillende lagen asfalt is te zien. Daarnaast vindt er een demonstratie plaats van het ambachtelijke werk zinkknopen.

Busroutes
Er zijn dit jaar twee busroutes over het werkterrein. Een rit naar Sluis Empel en een naar de werkzaamheden bij de N279. Bezoekers kunnen hier gratis gebruik van maken. Bij Sluis Empel krijgen bezoekers de kans in de enorme sluiskolk te kijken.

Water- en kinderactiviteiten
Bezoekers mogen onder begeleiding vlotten bouwen en gaan varen op het nieuwe kanaal. Ook is het mogelijk over het water te rollen in een zogenaamde waterbal. Alle wateractiviteiten staan onder begeleiding van de scouting uit Hintham en Super Rent uit Den Dungen. Ook de Bossche Reddingsbrigade is hierbij aanwezig. Er zijn kinderactiviteiten voor de allerkleinsten. Zij kunnen zich laten schminken en mogen met helm en hesje op de foto bij een bouwmachine.

In en rondom de keet
In de keet is een presentatie te zien over de werking van een sluis. In de kantine is een foto-expositie van het project te bekijken. Er staat een groot waterbassin waarin duikers demonstraties geven. Ook Brabant Water is dit jaar aanwezig met een informatiestand. Het informatiecentrum is de gehele dag open en er zijn presentaties bij te wonen over archeologie en explosievenonderzoek.

Bezoekadres
WillemsUnie en Rijkswaterstaat
Kloosterstraat 4-6
5248 NV Rosmalen
Tel: 073 – 52 34 300