Omgelegde Zuid-Willemsvaart rond ’s-Hertogenbosch lekt

783

De omgelegde Zuid-Willemsvaart rond ’s-Hertogenbosch, het Máximakanaal, lekt. Rijkswaterstaat kwam er volgens de NOS tijdens testen achter dat het water over 2,5 kilometer wegsijpelt. Elke dag zakt daardoor het waterpeil zo’n drie centimeter.

Om het lekken te repareren, moet Rijkswaterstaat het kanaal leegpompen. Daarna wordt er 70.000 kubieke meter klei gestort.

Nieuw kanaal ’s-Hertogenbosch krijgt naam MáximakanaalNaar de Maas

Het Máximakanaal is de eerste vaarweg in Nederland die wordt vernoemd naar de nieuwe Koningin. Het negen kilometer lange kanaal staat in de regio bekend als ‘de omlegging van de Zuid-Willemsvaart’. De aftakking begint bij Den Dungen en loopt via Rosmalen en natuurgebied De Koornwaard richting de Maas. Twee nieuwe sluizen (sluis Hintham en sluis Empel) overbruggen het verschil in waterniveau. Daarnaast worden er acht bruggen aangelegd over het toekomstig kanaal.

Planning

Eind 2014 kunnen schepen met maximaal drie lagen containers vanaf de Maas naar de containerterminal in Veghel varen. De planning komt volgens Rijkswaterstaat niet in gevaar. (Bron: NOS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief