OM eist zes jaar cel voor cokesmokkel in zeecontainer

452

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen twee verdachten van cocaïnesmokkel. Het tweetal heeft begin dit jaar geprobeerd tachtig kilo cocaïne in een zeecontainer te importeren via de haven van Rotterdam. Daar werd de partij cocaïne eind januari onderschept door de douane.

De cocaïne zat verstopt in twee houten kisten waarin een dubbele bodem was gemaakt. In de verborgen ruimtes lagen in totaal 79 pakketten met daarin telkens ongeveer 1 kilo cocaïne. Enkele dagen later werden in een loods in OM gaat NIWO tippen over malafide transportondernemingenRidderkerk drie mannen aangehouden. Een vierde verdachte werd op zijn werk in Nieuw-Vennep gearresteerd.

Ook geldboete
Tegen een 33-jarige verdachte uit Curaçao en een 49-jarige verdachte uit Nederland heeft de officier van justitie vandaag een gevangenisstraf van zes jaar geëist en een geldboete van 20.000 euro. Beide mannen hebben een cruciale rol gespeeld bij de cocaïnesmokkel, concludeerde de officier van justitie bij het Landelijk Parket.
De cocaïne werd gesmokkeld in twee kisten waarin persoonlijke goederen van de verdachte uit Nederland werden vervoerd. Het ging onder meer om zijn Harley Davidson. Bovendien heeft deze verdachte eigenhandig de kisten met dubbele bodem gemaakt, zo blijkt uit het strafdossier. De verdachte uit Curaçao speelde eveneens een rol bij de voorbereidingen voor de cokesmokkel. Daarnaast zou hij de verdere doorvoer van de cocaïne regelen.

Hoge geldboete
‘De verdachten zijn betrokken geweest bij de invoer van een grote partij cocaïne. Dit terwijl cocaïne grote gevaren oplevert voor de gebruikers en het gebruik veelal door diefstal of ander crimineel gedrag wordt bekostigd. Verdachten hebben daarbij slechts oog gehad voor hun eigen geldelijke gewin,’ stelde de officier van justitie op zitting. Om die reden eiste de officier ook een hoge geldboete tegen beide verdachten. ‘Bij delicten die zonder twijfel financieel gedreven zijn, vormt dit een passende extra bestraffing.’

Voor de twee andere verdachten heeft het Openbaar Ministerie vrijspraak gevraagd. Het staat niet vast dat deze twee mannen wisten dat er cocaïne zat in de twee houten kisten.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter