OM eist jaren cel voor witwassen miljoenen via oliehandel

415

Het Openbaar ministerie heeft gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen twee mannen die werkten voor een vettenhandelaar en scheepsschoonmaakbedrijf uit Dordrecht. Uit onderzoek door de Politie blijkt dat ze de 7.300.000 euro verdienden met de handel in miljoenen liters oliën en vetten waarvan de herkomst vermoedelijk onrechtmatig is. Tegen de drie bedrijven eiste de officier van justitie boetes tot 300.000 euro.

Het onderzoek door de politie startte als een milieuonderzoek. In 2010 en 2011 werden op het bedrijventerrein afvalstoffen opgeslagen en bewerkt, terwijl deze activiteiten niet vergund waren. Het bedrijf staat in het register van de Nationaal en Internationaal Wegvervoer Organisatie (NIWO) vermeld als vervoerder en handelaar van afvalstoffen, niet OM vervolgt binnenschipper voor aanvaring bij Grouals inzamelaar en bemiddelaar. Het Dordtse bedrijf wordt daarnaast valsheid in geschrift verweten, omdat uit onderzoek blijkt dat het bedrijf vervalste begeleidingsbrieven verstrekte. Dierlijke vetten werden bij het bedrijf omgekat naar plantaardige vetten, met het risico dat ze hiermee in de voedselketen terecht komen, met alle risico’s van dien.

Herkomst olie verhuld
Het meest opvallend is volgens het OM, dat in 2010 en 2011 op de begeleidende documenten ook de herkomst van circa 9.600.000 liter vet werd verhuld. De doorlevering van de vetten aan een opkoper vond wel plaats, ze verdienden er 7.300.000 euro mee. Maar hoe het Dordtse bedrijf zelf aan die vetten komt is onduidelijk. Uit het onderzoek blijkt dat er een schijnconstructie werd opgezet van bedrijven die deden alsof zij vetten afgaven. Zij maakten op aanwijzing van de 54-jarige man valse facturen op, terwijl zij niet werkelijk de vetten leverden. ‘Er wordt een papieren spoor gemaakt, miljoenen euro’s worden overgemaakt, facturen worden gefabriceerd, waarna het geld contant wordt opgenomen en weer bij verdachten afgeleverd’, zei de officier van justitie op zitting. ‘Het geld werd opgenomen bij geldautomaten in de nachtelijke uren, waarbij de pinner zich vermomde met sjaals en petten en een opgezette kraag. Daarna werd het geld afgegeven bij de woning van de 54-jarige verdachte. Waarom werd dit gedaan? Geen enkele verdachte heeft willen verklaren over deze merkwaardige gang van zaken. Er is geen logische uitleg waarom er miljoenen worden overgemaakt aan derde-bedrijven die helemaal niets leveren. Hoe het bedrijf kwam aan al die miljoenen liters vetten, die ze verkochten aan een afnemer tussen 1 januari 2010 en 9 november 2011 blijft in het duister gehuld. Het OM kan niet anders dan constateren dat de schijnconstructie is opgezet om de werkelijke herkomst te verhullen.’

Gevangenisstraffen passend
De officieren van justitie laakten op zitting het gewiekste en ondermijnende gedrag, louter en alleen gericht op eigen gewin. Het gaat om twee generaties in eenzelfde familie: de vader en schoonzoon. In de auto van de schoonzoon werd een vuurwapen met munitie, een geluiddemper en een kogelwerend vest aangetroffen. De officier vindt vanwege de zwaarte van de feiten gevangenisstraffen op de plaats. Tegen de schoonzoon eiste de officier vier jaar gevangenisstraf. De 67-jarige man hoorde drie jaar tegen zich eisen.

Misdaad mag niet lonen
Op zitting kondigde de officier een ontnemingsvordering aan, omdat misdaad niet mag lonen. Bij de doorzoeking eind 2011 werd er beslag gelegd op 150.000 euro contant geld, banktegoeden, huizen, zeven luxe auto’s, vrachtwagens, Cartier horloges, schilderijen, gouden usb-sticks en een asbak ter waarde van 8500 euro. Het OM heeft de rechtbank verzocht die goederen verbeurd te verklaren. (Bron: OM)

Volg TotaalTrans op Twitter