Openbaar Ministerie eist tot tien jaar cel tegen Somalische piraten

675

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Rotterdam tot tien jaar gevangenisstraf geëist tegen vier Somalische verdachten van piraterij, die in oktober vorig jaar Nederlandse mariniers in een hinderlaag lokten. De mariniers werden van dichtbij onder vuur genomen terwijl ze voor de kust van Somalië een schip wilden controleren tijdens een missie tegen piraterij.

‘Een groep marinemensen in drie kleine, open bootjes werd daarmee letterlijk schietschijf’, constateerden de officieren van justitie van het Landelijk Parket.

In brand
De mariniers zaten in drie hulpvaartuigen (RHIB’s) van de Hr. Ms. Rotterdam en waren voor een controle onderweg naar een Iraans vissersschip, toen Kabinet: ‘Particuliere beveiligers in strijd tegen piraten’ze plotseling onder vuur werden genomen met automatische wapens. De vissersboot bleek gekaapt door piraten. De mariniers beantwoordden het vuur en ook vanaf de Rotterdam werd teruggevuurd. Door dit vuurgevecht vloog de gekaapte vissersboot in brand, waarop opvarenden overboord sprongen.

Drenkelingen
De commandant van de Rotterdam stuurde de RHIB’s opnieuw naar de brandende boot om zoveel mogelijk drenkelingen te redden. Tijdens deze reddingsactie werden de mariniers opnieuw onder vuur genomen, vanaf de vissersboot en vanaf het strand. Desondanks wisten de mariniers 25 drenkelingen aan boord te krijgen.

Zeeroof
Tussen de opgepikte drenkelingen zaten de vier verdachten die vandaag terecht stonden voor de rechtbank Rotterdam. Ze worden vervolgd voor zeeroof en poging tot moord. ‘De verdachten hebben lafhartig een hinderlaag opgesteld en hierbij niet geschroomd om de gegijzelde bemanning als schild in te zetten’, zo concludeerden de officieren van justitie op zitting. ‘De verdachten hebben met hun daden aangetoond geen enkel respect te hebben voor andermans leven.’

Het Landelijk Parket heeft een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen een verdachte die een leidende rol had en extreem gewelddadig was tegen de bemanning van de gekaapte vissersboot. Twee andere verdachten hoorden allebei acht jaar celstraf eisen. Tegen de vierde verdachte hebben de officieren van justitie zes jaar cel geëist, omdat uit zijn strafdossier naar voren komt dat hij kortere tijd op de gekaapte boot is geweest maar wel heeft deelgenomen aan de beschieting van Nederlandse mariniers. (Bron: OM)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter