OM eist tot 27 maanden cel voor grootschalige diefstal van diesel

560

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep celstraffen tot 27 maanden geëist tegen zes verdachten van diefstal van grote hoeveelheden diesel. Dit gebeurde veelal met geskimde tankpassen van oktober 2007 tot en met begin september 2008 in verschillende plaatsen in Nederland.

Aanleiding voor het onderzoek was een aantal aangiften en informatie van brandstofleveranciers. Hieruit werd duidelijk dat er op grote schaal fraude plaatsvond met openbaarministerie2vervalste tankpassen. Het bleek dat tankpassen uit vrachtwagens werden gestolen via een inbraak met minimale en bijna onzichtbare schade. Als bij de tankpas ook een pincode werd gevonden werd de tankpas ter plaatse  geskimd en weer teruggelegd. Op deze manier werd de gekopieerde tankpas pas geblokkeerd op het moment dat de fraude werd ontdekt. Doordat de inbraak niet direct werd ontdekt, kon het soms wel enkele weken duren voordat het betreffende transportbedrijf of de brandstofleverancier in de gaten had dat er gefraudeerd werd.

Venlo-Rotterdam
Uit de verzamelde informatie bleek dat de vertankingen grotendeels plaatsvonden op en nabij de as Venlo-Rotterdam, bij voornamelijk onbemande tankstations, gelegen op korte afstand van de Nederlandse autosnelwegen. Er werden camera’s geplaatst en daaruit bleken de strafbare feiten: het tanken van grote hoeveelheden diesel met geskimde tankpassen. In april 2008 werd een onderzoek gestart met de naam Zeebaars. Op 2 september 2008 werden verschillende verdachten aangehouden en panden doorzocht.

Tienduizenden liters
Het OM vindt dat de geëiste straffen recht doen aan de ernst van de feiten en de rol die de verschillende verdachten bij die feiten gespeeld hebben. ‘Het gaat om tienduizenden liters diesel die illegaal zijn afgenomen door een groep verdachten met een zakelijke attitude waarbij aanhouding, berechting en detentie onderdeel en risico van het vak was. De verdachten, op twee verdachten na, hebben tijdens de zitting de gaten in de sokken proberen te kletsen. Hun proceshouding getuigt in elk geval niet van veel inzicht in de ernst en verwijtbaarheid van de tankpasfraude, de grootschalige dieselzwendel en de zelfverrijking ten koste van anderen. De geëiste straffen zijn passend en geboden.’

De rechtbank legde verdachten tot 24 maanden celstraf op, in sommige gevallen met een geldboete van € 15.000. De verdachten stelden hoger beroep in. (Bron: OM)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter