OM eist negen jaar voor overval op auto van Brinks in Driebergen

776

Het Openbaar Ministerie heeft negen jaar geëist tegen een van de verdachten van een overval op een auto van Brinks in Driebergen.

Lange tijd hield hij zich onvindbaar, een van de verdachten van de overval op de Brinks auto in Driebergen op 24 mei 2011. En lange tijd stond hij op de ‘Most Wanted’ lijst. In juni 2012 kon het onderzoeksteam hem aanhouden. En vandaag stond hij voor de rechter en hoorde 9 jaar celstraf tegen zich eisen.

Wilde Westen
De overval op die bewuste dag deed volgens het OM denken aan het Wilde Westen. ‘Terwijl de ene overvaller binnen probeert de bank te beroven, wacht de ander met een OM eist negen jaar voor overval op auto van Brinks in Driebergenvluchtscooter buiten en houdt de mensen op afstand. Beiden zijn gewapend. Op hun vlucht worden ze aangereden door een auto en dan schieten ze. De kogel mist de bestuurder van de auto maar gaat door een ruit van een woning, langs het hoofd van een nietsvermoedende buurtbewoner. Vervolgens proberen de overvallers autosleutels afhandig te maken van een passant, die een vuurwapen op zijn borst krijgt. Als dat niet lukt, vluchten ze met de auto. Een agent slaagt erin de band lek te schieten maar de auto ontkomt. Later wordt hij teruggevonden, met kleding, schoenen en zelfgemaakte kraaienpoten.’

Medeverdachten
Eerder werd de medeverdachte door de rechtbank en het gerechtshof veroordeeld tot negen jaar cel. En de kraaienpoten konden in verband worden gebracht met nog een andere verdachte, die veroordeeld is tot tien jaar cel voor medeplichtigheid aan de overval in Driebergen en medeplegen van drie andere overvallen, in Amsterdam, Amersfoort en Lelystad.

‘Flauwekul’
De verdachte die vandaag voor de rechter stond, kon pas in juni 2012 worden aangehouden, na een jaar op de vlucht te zijn geweest. Dankzij DNA-sporen in de vluchtauto en diverse verklaringen en herkenningen door politiemensen vindt de officier van justitie dan ook bewezen dat de 26-jarige man een van de overvallers is geweest. Dat hij ten tijde van de overval in Marokko zou zijn geweest, is flauwekul.  De documenten die de verdediging aanvoerde om dit aan te tonen, zijn niet relevant, of oncontroleerbaar of gewoon vervalst.

Schietend weg
De officier van justitie benadrukte de ernst van het gebeuren: ‘De twee daders hebben zich schietend een weg door Driebergen gebaand en daarbij op een niets en niemand ontziende wijze gehandeld uit puur winstbejag.’ Met het oog op zowel vergelding als preventie eiste hij ook tegen deze verdachte een celstraf van negen jaar. (Bron: OM)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter