OM eist dertig maanden cel voor gewapende overval op koerier

418

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep dertig maanden cel geëist tegen een vrouw die ervan wordt verdacht samen met een ander een overval te hebben gepleegd op een koerier op 3 december 2011.

Op de betreffende dag had de koerier een pakketje bij een klant afgeleverd en stapte hij in zijn auto. Tegelijk met hem stapte er een zwarte piet in. Deze zwarte piet richtte vervolgens een vuurwapen op hem en zei: ‘Rijden, rijden, niet kijken, doorrijden. Denk om je leven. Wat heb je allemaal bij je?’.

Uitstappen
De koerier is gaan rijden en op een industrieterrein heeft de zwarte piet gezegd: ‘Parkeer hem ergens hier’ en ‘Uitstappen en niet kijken.’ Hij is uitgestapt en toen hij omkeek zag hij dat de zwarte piet het pistool weer op hem richtte. Hij is vervolgens naar de overkant van de straat gelopen waar hij een grijze Peugeot 206 zag langsrijden. Het leek OM gaat NIWO tippen over malafide transportondernemingenalsof deze Peugeot uit een parkeervak kwam. Op het moment dat de koerier door het geopende raam van de Peugeot naar de bestuurder riep dat de politie moest worden gebeld zag hij dat deze ook als zwarte piet verkleed was en achter zijn auto aanreed. Deze auto is korte tijd later aangetroffen en er bleken diverse pakketjes met telefoons uit de auto te zijn weggenomen. De verdachte die in hoger beroep terecht stond, wordt gezien als medepleger, zijnde de andere zwarte piet, de bestuurder van de Peugeot 206.

Ernstig feit
Het OM vindt dat een onvoorwaardelijke celstraf van aanzienlijke duur recht doet aan de ernst van het feit. ‘Het behoeft geen betoog dat het hier om een heel ernstig feit gaat. Een diefstal met geweld op de openbare weg, waarbij die openbaarheid des te prangender is nu de daders zich hebben vermomd als zwarte piet en de overval heeft plaatsgevonden op een tijdstip dat ook jonge kinderen hiervan getuige zouden kunnen zijn. Daarnaast zorgen dergelijke feiten voor grote gevoelens van frustratie, onmacht en onveiligheid in de samenleving in zijn algemeenheid en bij werknemers als de koerier in het bijzonder. Verdachte en haar mededader hebben daar echter geen enkele boodschap aan gehad. Zij hadden kennelijk alleen oog voor het eigen financieel gewin. Dat dit over de rug van een ander zou gebeuren, die daardoor mogelijk een trauma op zou lopen, heeft verdachte en haar mededader er niet van weerhouden dit ernstige strafbare feit te plegen. Een trauma bij de koerier is helemaal niet onvoorstelbaar als je onder dreiging van een vuurwapen, waarvan je recht in de loopt kijkt, ook nog wordt toegeroepen “denk aan je leven”!’

Bij-effecten
Volgens het OM zijn dit soort ‘bij-effecten’ kennelijk op de koop toegenomen. ‘Verdachte en haar mededader zijn zeer berekenend te werk gegaan, denk aan de vermomming met onder andere een zwarte pietenpak. Op 3 december, zo zal de gedachte zijn geweest, vallen we daarmee niet op in het straatbeeld en bovendien maakt het een eventuele herkenning een stuk lastiger. Weliswaar is de rol van de verdachte een andere geweest dan die van haar mededader, maar de rol en de handelingen daarvoor van de mededader hadden weer wel de volledige instemming van de verdachte. Zo wist verdachte van de aanschaf van het pistool af, sterker nog zij heeft daarvoor haar bankrekening laten gebruiken. Een onvoorwaardelijke celstraf is ook in de zaak van deze verdachte passend en geboden.’

Hoger beroep
De rechtbank veroordeelde de verdachte tot dezelfde straf als die vandaag geëist is in hoger beroep na een eis van de officier van justitie van drie jaar cel. De verdachte stelde hoger beroep in. De medeverdachte is, inmiddels onherroepelijk, veroordeeld voor dit feit als een van de plegers (de zwarte piet met het vuurwapen). (Bron: OM)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter