Oliehandelaar Kolmar laat beslag leggen op Odfjell Rotterdam

649

De Zwitserse oliehandelaar Kolmar heeft voor 17,3 miljoen euro beslag laten leggen op de terminal van Odfjell in Rotterdam. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. De voorzieningenrechter verlaagde het bedrag wel naar 1,4 miljoen euro. Als Odfjell hiervoor garant staat, is de beslaglegging ten einde.

LG Terminals en Odfjell willen fuserenKolmar wilde opslagtanks van Odfjell in gebruik te nemen, onder meer om te gaan blenden. Dat is het mengen van een brandstof met componenten volgens een bepaalde specificatie. Ook wilde Kolmar gaan butaniseren. Dat is het toevoegen van de relatief goedkope stof butaan aan een brandstof zoals benzine, zonder dat dit de verbrandingseigenschappen van de brandstof wezenlijk negatief beïnvloedt. Blenden kan plaats vinden in een opslagtank maar ook in het schip dat de brandstof komt ophalen.

Schadeposten
De vordering van 17,3 miljoen euro van Kolmar bestond volgens de rechtbank uit een drietal schadeposten in verband met niet kunnen butaniseren en drie schadeposten in verband met het niet beschikbaar hebben van tankopslag. De beslagen zijn op 14 augustus 2013 gelegd.

In een brief van 13 juni 2013 heeft Kolmar van Odfjell ook nog tot betaling van een schadevergoeding van ruim 9 miljoen dollar over de periode vanaf 13 februari 2013 gesommeerd.
In die brief worden vier schadeposten genoemd:
– schade wegens het niet (kunnen) butaniseren;
– schade vanwege het niet beschikbaar zijn van kleinere tanks;
– schade bestaande uit demurrages;
– schade in verband met backwardation.

Reactie Odfjell
Odfjell-directeur Theo Olijve reageert in het Financieel Dagblad. ‘Kolmar verlangde van ons een activiteit die we niet meer willen doen sinds de safety-shutdown. Die handeling stond ook niet in ons contract.’
Volgens Olijve gaat Odfjell de 1,4 miljoen garantstelling overmaken. Kolmar probeert in een bodemprocedure de vergoeding te verhogen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter