Olie uit wrak Baltic Ace op Belgische stranden (+ video)

727

Op stranden in België is op 20 en 21 juni olie uit de Baltic Ace aangespoeld. Het gaat om circa 0,2 kubieke meter olie in de vorm van balletjes, ongeveer zo groot als een munt van twee euro. De olie is dezelfde dag nog opgeruimd.

De vermoedelijke oorzaak van de gevonden olie in België is een lekkende slang op 11 juni 2014. Deze slang werd gebruikt bij het verwijderen van de olie uit de tanks van de Baltic Ace. De lekke slang is meteen vervangen. Ter plaatse is absorptiemateriaal ingezet om de verwarmde olie op te ruimen. Waarschijnlijk is daarmee niet alle olie opgeruimd en is een gedeelte onder water weer gestold tot Olie uit wrak Baltic Acebolletjes. De olie kon op deze manier in negen dagen naar de Belgische kust stromen.

Chemische analyse

De afgelopen twee weken is een chemische analyse uitgevoerd op olie die is gevonden bij Nieuwpoort en Koksijde. Deze laat zien dat de karakteristieken van de olie op de Belgische kust overeenkomen met die van de olie uit de Baltic Ace. Ook de modellen van Rijkswaterstaat die de olieverspreiding kunnen berekenen met stromings- en windgegevens laten zien dat de olie die kant op kan zijn gedreven.

Werkzaamheden

Rijkswaterstaat is donderdag 29 mei gestart met de olieverwijderingswerkzaamheden op de wraklocatie van de Baltic Ace. De olietanks in het wrak die bereikbaar waren zijn leeggepompt en vervolgens gereinigd. Op dit moment worden werkzaamheden uitgevoerd om de hijspunten aan te brengen op het wrak. In de zomer van 2015 wordt het wrak in zes stukken gezaagd en in delen geborgen.

Achtergrond

Op 5 december 2012 vond op de Noordzee een aanvaring plaats tussen autocarrier Baltic Ace en containerschip Corvus J op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee. De Baltic Ace zonk direct. Van de 24 bemanningsleden overleefden 13 het ongeluk. Het wrak ligt midden in een van de drukst bevaren internationale scheepvaartroutes van de Noordzee en hindert een vlotte en veilige doorvaart voor de 16.000 schepen die hier jaarlijks richting Rotterdam varen. Aan boord was ongeveer 550.000 liter stookolie. (Bron: RWS)

Meer nieuws over de Baltic Ace:
Olie uit wrak Baltic Ace
Bergers beginnen met berging autocarrier Baltic Ace (+ video)
Belastingbetaler draait op voor berging autocarrier Baltic Ace

Bekijk de foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief