Offshore stopcontact begint reis van werf Heerema naar open zee

774

Het HelWin bèta topdek is zaterdag 14 juni vertrokken van de Heerema Fabrication Group (HFG) werf in Zwijndrecht. Tennet’s enorme converter platform is vervoerd langs de Oude Maas naar Schiedam waar de laatste afrondende werkzaamheden plaatsvinden.

De operatie markeert het begin van de reis van het platform naar Helgoland in de Duitse Noordzee. Eind augustus wordt het converterstation op het reeds geïnstalleerde onderstel geplaatst.

Kilometers kabel

TenneT’s 690 MW netwerkaansluiting verbindt windpark Amrumbank west, gelegen in het HelWin cluster in de oostelijke Noordzee, met het Duitse elektriciteitsnet. De offshore windparken van Amrumbank west zullen met wisselstroomkabels worden aangesloten op het converterstation in de Noordzee. Hier Offshore stopcontact begint reis van werf Heerema naar zeewordt de wisselstroom omgezet naar gelijkstroom en vervolgens via 85 kilometer aan gelijkstroom zeekabel en 45 km aan gelijkstroom landkabel aangesloten op het converterstation in Büttel. Daar wordt de gelijkstroom weer omgezet in wisselstroom en verbonden met het Duitse elektriciteitsnet. De verbinding zal volgens planning in 2015 operationeel zijn.

Complex

Heerema begon in oktober 2012 met de constructie van het 10.200 ton wegende HVDC topdek, na toekenning van het contract van Siemens in juni van dat jaar voor de Engineering, Procurement, Constructie en Installatie (EPCI) van het HelWin beta platform. Het 4.500 ton jacket (onderstel) is gebouwd op de werf van HFG in Vlissingen en is in april 2014 geïnstalleerd door HMC’s kraanschip ‘Thialf’. Het HelWin bèta bovendek is 98 meter lang, 42 meter breed en 28 meter hoog.

‘Dit EPCI project onderscheidt zich door zijn complexiteit en omvang’, zegt CEO Koos-Jan van Brou. ‘We hebben zowel het jacket als het topdek gebouwd in een relatief korte periode van twintig maanden. Wat het project zo complex maakt is dat de gesloten constructie op zee wordt geïnstalleerd. Aan de binnenkant bevindt zich een gecontroleerde en geacclimatiseerde omgeving.’

Groene energie

Het platform is gebouwd met technologie van Siemens (High Voltage Direct Current (HVDC) technology). Deze technologie zorgt voor zo min mogelijk verlies van de geproduceerde windenergie. Het converterstation is een van de belangrijkste componenten in de offshore verbinding HelWin2 en zal 690MW groene stroom aan land brengen wat goed is voor ongeveer 700.0000 Duitse huishoudens. (Bron: Heerema)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief