Oekraïne-conflict heeft geen gevolgen voor handelsbetrekkingen met Duitsland

745

Nederlandse bedrijven ondervinden in hun handelsbetrekkingen met Duitsland geen gevolgen van het Oekraïne-conflict. Dat zegt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag op basis van de actuele economische cijfers. Ook zal een terugval in export naar Rusland er volgens de Handelskamer niet voor zorgen dat Duitsland afglijdt in een recessie.

‘Voor Duitse ondernemingen die veel handel drijven met Rusland of daar grote investeringen op stapel hebben staan, mogen we de gevolgen niet onderschatten’, zegt DNHK-woordvoerder Lars Gutheil. ‘Zo’n 300.000 Duitse banen zijn immers direct afhankelijk van de export naar Rusland.’

‘Binnenvaart moet zich voor groei sterker richten op Duitsland’Voor de gehele Duitse economie is de handel met Rusland volgens Gutheil echter niet dermate van belang, dat de stabiliteit hiervan in gevaar zou kunnen komen. ‘De binnenlandse conjunctuur is zeer stabiel en profiteert van een nog altijd toenemende consumptie. Ook de dienstensector doet het uitstekend.’

Minder handel

Volgens de Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK) lag de export naar Rusland in de periode van januari tot en met mei ongeveer vijftien procent lager dan in het voorgaande jaar. Gezien de recente ontwikkelingen gaat de DIHK voor geheel 2014 uit van een afname van twintig procent. Vooral de machinebouwsector heeft onder de verslechterde handelsrelaties met Rusland te lijden.

Geen paniek

Ondanks de teruggang van de vertrouwensindex ziet ook het ifo-Institut nog geen reden tot paniek. In vergelijking met andere perioden is de afname van het ondernemersvertrouwen volgens de onderzoekers nog altijd gering. En ook al is er sprake van een lichte conjuncturele neergang, de bedrijven zijn nog altijd overwegend optimistisch. (Bron: DNHK)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief

Lees alles over de boycot van en tegen Rusland in het dossier