NPRC wil vervoer via binnenvaart betrouwbaarder maken

518

De coöperatie van binnenvaartschippers NPRC wil het continentale vervoer via de binnenvaart betrouwbaarder maken. Bij een defecte brug, een stremming, ijsvorming of een staking van sluiswachters, zou een alternatief over land of spoor een uitkomst moeten bieden.

NPRC gaat daarvoor samenwerken met TNO. Het initiatief is onderdeel van het programma IDVV van Rijkswaterstaat (RWS) en wordt door Connekt uitgevoerd.

‘Katalysator’
TNO brengt de mogelijke knelpunten en risico’s voor het continentale vervoer over water in kaart. Met die inventarisatie in de hand kan NPRC vaststellen welke alternatieven op welk moment de beste NPRC wil vervoer via binnenvaart betrouwbaarder makenvervoersoplossing voor de klant is. ‘De samenwerking met TNO gaat veel betekenen’, voorspelt directeur Stefan Meeusen van NPRC. ‘De theoretische kennis en het onderzoek van TNO gaat als katalysator dienen bij de innovatie van onze sector. Als je zelfs het onverwachtse in kaart hebt gebracht, kun je echte vervoerzekerheid bieden.’

Samenwerking
Een grote stap, dat realiseert ook Albert Veenstra, senior consultant bij TNO zich. ‘We gaan de effectiviteit van de uitwijkmogelijkheden en de betrouwbaarheid van transporten nader kwantificeren. Ons model maakt het mogelijk dat de invloed van incidenten en mogelijke alternatieven op de doorstroming van transporten berekend kunnen worden. Op basis van die uitkomsten kan de beste koers bepaald worden.”

‘Integrale aanpak’
Volgens Jacco de Kok, programmadirecteur Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV), vraagt het garanderen van exacte aflevertijden van een continue stroom goederen van Nederland naar Duitsland om een integrale aanpak met uitwijkmogelijkheden. ‘Het vergroten van de betrouwbaarheid ontstaat door synchromodaliteit. Dit is het effectief en tijdig inzetten van verschillende transportmodaliteiten zodanig dat een complete vervoersoplossing aan de klant kan worden geboden.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter