NPRC: ‘We zijn geen botenboer die alleen van A naar B vaart’

820

Binnenvaartondernemers moeten meer samenwerken. Dat was een van de conclusies van binnenvaartambassadeur Arie Verberk in zijn rapport over het versterken van de structuur in de binnenvaart. Stefan Meeusen, directeur van de Nederlandse Particuliere Rijnvaart Centrale (NPRC), ziet dat steeds meer binnenvaartondernemers zich bij zijn coöperatie aansluiten. Maar Meeusen wil niet alleen maar ‘een botenboer zijn die van A naar B vaart’, hij zet in op multimodaal vervoer. Dus ook over weg en spoor.

NPRC: ‘We zijn geen botenboer die alleen van A naar B vaart’Hoewel de corebusiness van de NPRC nog steeds binnenvaart is, richt de coöperatie zich al lang niet meer alleen op het simpelweg vervoeren van lading over het water. ‘We brengen voor bedrijven ook de hele logistiek in kaart’, vertelt Stefan Meeusen (37), directeur van de NPRC, in het hoofdkantoor in Zwijndrecht.

Analyseren
Bij dit in kaart brengen analyseert de NPRC dan in hoeverre bedrijven gebruik kunnen maken van modal-shift. ‘We zetten in op duurzaamheid en groener varen. Soms kan het niet, maar vaak levert het veel op voor het bedrijf. Het vergroenen kan je bereiken door te investeren in de techniek op de schepen, bijvoorbeeld nabehandeling en roetfilters, maar dat zijn in de binnenvaart vaak flinke investeringen. Je kunt ook sturen op een optimaal rendement in de logistiek. Bijvoorbeeld zo min mogelijk leegvaart. Daar hebben we veel nieuwe klanten mee gewonnen. Het verschilt per branche hoe daarmee wordt omgegaan, maar bijvoorbeeld voor Akzo-Nobel en Bayer Chemicals hebben we concepten bedacht voor het vergroenen van de logistiek.’

Lees verder op de website van Maritiem Nederland

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief