NPG energy bouwt biomassacentrale op Antwerp Gateway

572

Antwerp Gateway, uitgebaat door DP World Antwerpen, en NPG energy hebben een overeenkomst getekend voor de bouw van een biomassacentrale. NPG energy neemt de investering op zich en is verantwoordelijk voor de dagelijkse operationaliteit.

NPG energy bouwt biomassacentrale op Antwerp GatewayDe nieuwe biomassacentrale met een productiecapaciteit van 3 MW kan genoeg groene stroom leveren voor bijna 6.000 gezinnen. De centrale heeft een groeipotentieel tot 6 MW in het geval er extra behoefte is aan elektriciteit en de marktomstandigheden dit toelaten. DP World Antwerpen gaat de groene stroom gebruiken voor de werking van installaties aan het Deurganck Dock. De centrale draait straks jaarlijks 8.200 uren en verwerkt dan hoofdzakelijk afvalproducten tot biogas.

Binnen half jaar
De biomassacentrale wordt binnen het half jaar gebouwd en de eerste testen zijn voorzien tegen november 2013.  De centrale is volledig operationeel vanaf het eerste kwartaal van 2014. André Jurres, NPG energy: ‘De samenwerking met DP World Antwerpen om tot deze overeenkomst te komen toont aan dat ook de bedrijven in de Antwerpse haven, zoals DP World Antwerpen, een duurzame visie hebben en er naar streven om deze effectief te realiseren. NPG energy bouwt zo zijn eerste biomassacentrale in de Antwerpse haven en de investering zal maximaal 11 miljoen euro bedragen. De biomassacentrale produceert groene energie via anaërobe fermentatie op basis van afvalproducten. Anaërobe fermentatie is een volledig natuurlijk proces: organisch materiaal wordt afgebroken en omgezet in biogas. Dit gebeurt in zuurstofloze omstandigheden.’

‘Uit dit initiatief blijkt duidelijk de loyaliteit en het engagement van Antwerp Gateway en DP World naar de  haven van Antwerpen toe, alsook de drive om alternatieve en duurzame oplossingen te zoeken voor de uitdagingen die ons te wachten staan op het vlak van milieu’, schrijft Rob Harrison van DPW. ‘Dit initiatief is een mooi voorbeeld inzake samenwerking met deskundigen en mobilisering van kennis en middelen die leiden tot een win-win situatie. Antwerp Gateway zal onafhankelijker worden en tevens kunnen genieten van een goedkopere aanvoer van elektriciteit. We kijken enorm uit naar de bouw van deze biogasinstallatie waarmee we trouwens tegemoet komen aan één van onze motto’s: Planet, People en Profit, wat fantastisch is.”