NML: ‘Spoedwet toestaan private beveiliging zeeschepen’

1004

Nederland Maritiem Land (NML) doet een dringend beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om zo snel mogelijk private beveiliging aan boord van schepen onder Nederlandse vlag toe te staan in de strijd tegen piraterij. Alleen zo kan Nederland een aantrekkelijke vlaggenstaat blijven.

Piraterij blijft grote zorg voor containerrederijenAls één van de weinige landen verbiedt de Nederlandse overheid de inzet van private beveiligers. Dit is volgens NML voor een toenemend aantal reders aanleiding om niet meer onder Nederlandse vlag te (willen) varen. ‘Doordat andere landen de inzet van (flexibele, snel inzetbare en betaalbare) private beveiligers wel toestaan, staat de internationale concurrentiepositie van Nederland op de tocht. De Nederlandse koopvaardij heeft een bepalende rol op het succes van de gehele maritieme sector. NML benadrukt dat de inzet van private beveiligers noodzakelijk is. Het kabinet dient dan ook spoedwetgeving tot prioriteit te maken, zodat Nederland een aantrekkelijke vlaggenstaat is en blijft.’

In april 2013 heeft het kabinet aangegeven dat de inzet van Vessel Protection Detachements (VPD’s) door de Koninklijke Marine niet altijd voldoende bescherming biedt. Het kabinet is van plan een wetsvoorstel aan de kamer voor te leggen om de inzet van private beveiliging mogelijk te maken.

Meer nieuws over piraterij:
Vroon vlagt uit vanwege piraterij
Piraterij blijft grote zorg voor containerrederijen
Kabinet: ‘Particuliere beveiligers in strijd tegen piraten’
‘Nederlands beleid tegen piraterij moet anders’
Nederlands fregat pakt vermoedelijke piraten

twitter