Nijmegen opent nieuwe stadsbrug De Oversteek

608

Burgemeester Bruls van Nijmegen heeft zaterdag de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek geopend. Op het festijn kwamen zo’n 15.000 mensen af.

Nijmegen opent nieuwe stadsbrug De Oversteek over de WaalDe Oversteek heeft een lengte van 285 meter en een hoogte van zestig meter. Met beide ‘aanbruggen’, is de brug bijna 1,4 kilometer lang. Op de brug komen 2×2 rijstroken, een gecombineerd fiets-voetpad in twee richtingen en ruimte voor een vijfde rijstrook die kan worden ingezet voor openbaar vervoer. De maximum snelheid op de brug wordt 50 kilometer per uur.

De Belgische architect Chris Poulissen en de Luxemburgse constructeur Laurent Ney maakten het ontwerp. De brug is gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen, een samenwerking van Max Bögl Nederland en BAM Civiel.

Gesneuvelden
Bij de opening waren onder meer veteranen en nabestaanden van de 82ste Airborne divisie onder wiens leiding de oversteek in 1944 plaatsvond. Sopraan Francine van der Heijden zong bij de beelden van de film ‘A bridge too far’ terwijl paar voor paar de lichten op de brug aangingen ter nagedachtenis aan de 48 gesneuvelde soldaten. Er was vuurwerk en de klokken van de Sint Steven luidden net als in 1936 toen koningin Wilhelmina de Waalbrug opende. (Bron: Gemeente Nijmegen/Thea van den Heuvel)

Nijmegen opent nieuwe stadsbrug De Oversteek over de Waal

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter