Nieuwe stadsbrug Nijmegen ligt er, overlast nog niet voorbij

465

Nijmegen heeft een nieuwe stadsbrug. De oversteek werd zaterdag op zijn plek gevaren. Rijkswaterstaat gaf de Waal zaterdagmiddag rond half zes weer vrij voor het scheepvaartverkeer. Ook zondagmiddag had de binnenvaart nog last van oponthoud. In verband met het losmaken van de pontons.

Nieuwe stadsbrug Nijmegen ligt er, overlast nog niet voorbijVanaf zaterdagmorgen 7 uur was de Waal ter hoogte van Nijmegen gestremd in verband met het invaren van de stadsbrug ‘De Oversteek’ bij Nijmegen. Daarna werd de brug op twee pontons ter grootte van een voetbalveld op z’n plek getrokken met behulp van stalen kabels, die in en rondom de waal . Die kabels zaten vast aan ankerpalen in en rondom de Waal. De Oversteek is de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog.

Het scheepvaartverkeer kwam na het invaren van de brug weer gefaseerd op gang. Afvarende schepen (richting Rotterdam) mochten als eerste onder de nieuwe brug doorvaren.
De komende dagen wordt de plaatsing van de brug afgerond. Door de pontons waarop de brug rust langzaam te laten zakken, wordt het gewicht steeds verder overgenomen door de pijlers. Daarna worden de hulptorens waar de brug op rustte gedemonteerd met behulp van 120 meter hoge kranen. Tot slot worden de pontons weggevaren.

De komende dagen geldt op de Waal ter hoogte van de nieuwe Stadsbrug Nijmegen een snelheidsbeperking en kunnen schepen elkaar niet passeren; zij varen in één richting tegelijk onder de brug door. De Verkeerspost Nijmegen van Rijkswaterstaat en vaartuigen van Rijkswaterstaat begeleiden het scheepvaartverkeer.

De verdere operatie is te volgen via de webcam van de gemeente Nijmegen.