Nieuwe sluis Evergem opnieuw voor langere tijd gestremd

497

De grote sluis van Evergem is volledig gestremd voor de scheepvaart.  Vorige week stelde waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV zware schade vast aan de afwaartse deur op de linkeroever. Al het scheepvaartverkeer dient momenteel te gebeuren via de oude sluis van Evergem. BLN-Koninklijke Schuttevaer heeft woensdag overleg over de stremming.

Nieuwe sluis Evergem zeker twee weken gestremd voor binnenvaartVorige week woensdag werd bij duikersonderzoek vastgesteld dat er bijkomende schade aan de afwaartse deur op linkeroever was opgetredens. Sindsdien is de sluis voor onbepaalde tijd gestremd voor alle scheepvaart. Momenteel worden de nodige maatregelen genomen om de volledige sluis droog te zetten. Dat moet toelaten de toestand te inspecteren.

In maart 2014 werd schade vastgesteld aan enkele sluisdeuren van de nieuwe sluis in Evergem. Gedetailleerd onderzoek werd uitgevoerd om de oorzaak na te gaan en een definitieve herstelling uit te werken. Dit onderzoek is nog steeds lopende en wordt normaal gezien binnen enkele weken afgerond.

Vertraging

Voor een definitieve herstelling van de sluis van Evergem, moeten eerst de analyse en lopende onderzoeken afgerond worden, waarna een herstelontwerp uitgewerkt kan worden en de nodige gietstukken op maat besteld kunnen worden.

Het uitvallen van één van de twee sluizen zorgt onvermijdelijk voor vertragingen. Daarom is de zondagsvaart tijdens de duur van de onderbreking niet betalend. Schippers krijgen ook het advies mee om – indien mogelijk – de alternatieve vaarroute via het sluizencomplex van Merelbeke en de Boven-Zeeschelde te gebruiken. (Bron: WenZ/BLN-Koninklijke Schuttevaer)

Meer over sluis Evergem:
Nieuwe sluis in Evergem langer dan twee weken gestremd
Binnenschippers moeten blokkade sluis Evergem opheffen

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief