Nieuwe Lean and Green stars

833

ROTTERDAM – Drie koplopers in duurzame logistiek hebben onlangs op het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam hun tweede Lean and Green Star in ontvangst genomen. Unilever, Plus Retail en Van Duijvenbode Transport voegen zich hiermee bij de dertien koplopers die eerder hun tweede Lean and Green Star ontvingen. Machteld Leijnse overhandigde de sterren als programmamanager logistics van Connekt.

Nieuwe Lean and Green starsBovendien kregen zestien organisaties van Lean and Green Ambassadeurs Gretta Schoonderbeek (SCA Hygiene Products) en Jannie van Andel (Unilever) de eerste Lean and Green Star. De teller staat nu op 77 eerste Star winnaars. Ook aan de onderkant blijft het Lean and Green netwerk van Connekt groeien: de twee Ambassadeurs verwelkomden negen bedrijven met hun Lean and Green Logistics Award.

De bedrijven die hun besparingen via de Lean and Green monitoring registreren hebben gezamenlijk inmiddels een totale reductie van 22,0% gerealiseerd, dat is 250.212 ton CO2.

Tweede ster

De 2de Lean and Green Star is een erkenning voor bedrijven die bewezen hebben:

  • In staat te zijn om CO2-emissies te berekenen conform rekenwijze van de 2de star.
  • In staat te zijn voldoende data-nauwkeurigheid te realiseren.
  • 20% CO2-reductie te hebben behouden sinds nulmeting.
  • Minimaal 3 maatregelen te hebben opgesteld of genomen tot innovatie en/of samenwerking, waarvan twee met betrekking tot CO2-reductie.

Verder wordt aan verladers gevraagd om vervoerders te stimuleren om te vergroenen. En aan vervoerders om een transportvloot te hebben met minimaal euronorm 4,5.

Meedenken

Lean and Green Ambassadeur Jannie van Andel (Unilever) vroeg concullega Helene Schotanus, manager Supply Chain Customer Development Nestlé Nederland, wat het winnen van de Lean and Green Award voor Nestlé betektn in relatie tot die gedeelde verantwoordelijkheid van ons als multinationals in de keten.

Nieuwe Lean and Green stars‘Je ziet dat partijen in de supply chain zich doorgaans eerst richten op hun eigen CO2-footprint: hoe kun je die verkleinen?’, antwoordde Schotanus. ‘Maar gezamenlijk kun je veel meer besparen. Daar zit wat ons betreft de meerwaarde van het Connekt programma Lean and Green, als netwerk van koplopers in duurzame mobiliteit. Duurzaamheid voor het milieu is een van de tien basispijlers van Nestlé. Dankzij het Lean and Green programma hebben wij hier nu concreet vorm aan kunnen geven en zullen wij de komende jaren er naar streven om een aantal sterren te behalen. Wij vinden het daarom belangrijk dat er kennis met elkaar uitgewisseld wordt over duurzaamheid. Dat verwacht ik van Lean and Green. Wij nodigen jullie, en ook andere bedrijven, partners, klanten en toeleveranciers dan ook uit om met ons mee te denken en werken om zo de impact van onze gezamenlijke inspanningen te vergroten.’

Winnaars

Negen bedrijven ontvingen de Lean and Green Logistics Award voor hun CO2 doelstellingen op logistiek gebied, met een minimale CO2-reductie van 20%. Deze doelstellingen dienen zij in een periode van vijf jaar te behalen. De Lean and Green Logistics Award Winners: A.J. Jongeneel en Zonen Transport, BostonScientific International BSI, Farm Trans Group, H.J. Van Oort Transport. Nederland/België, H.N. Post en Zonen, Nestle BeNeLux, Transcargo, Trasegro en De Verwenbakker.

De zestien Lean and Green Star Winners zijn Scheepvaartonderneming Anda, C&A Nederland Distributiecentrum, Dalhuisen, Dorrestijn Internationaal Transport, Op- en Overslag b.v., Fritom Group, Kuehne + Nagel Logistics., Logistiekcentrum Stad Alkmaar, Mars Nederland, Osse Overslag Centrale, Technisch Handelsbureau Rensa , Simon Loos, Slump Oil, Speksnijder Transport Bodegraven, Tielbeke Logistiek, Van Oers United en Van der Werff Logistics. (Bron: Connekt)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief