Nieuwe Karel Doorman voor het eerst in thuishaven

608

Zwaaiend met hun witte pet ‘joelden’ adelborsten vandaag in Den Helder het nieuwe bevoorradingsschip Karel Doorman binnen. Het Joint Support Ship legde voor het eerst aan in de thuishaven.

Het werk van de bijna 205 meter lange Karel Doornam is het bevoorraden van varende schepen. Daarnaast is het JJS inzetbaar voor Nieuwe Karel Doorman voor het eerst in thuishavenstrategisch zeetransport en logistieke ondersteuning vanaf zee. Tijdens dit zogenoemde seabeasing is het schip thuisbasis voor troepen op het land.

Unieke capaciteiten

De Karel Doornman heeft een transportdek, medische faciliteiten, eigen laad- en losfaciliteiten en een helikopterdek met 2 landingsplekken voor verschillende typen helikopters. Met zijn unieke capaciteiten is de JSS ook van toegevoegde waarde voor de NAVO en EU.

‘Een van de visitekaartjes van Nederland’, zo noemde minister Jeanine Hennis-Plasschaert het JSS toen zij de Doorman op 8 maart in Vlissingen doopte. ‘Met dit schip kunnen we verder vorm geven aan die voor ons zo belangrijke internationale samenwerking en aan het vergroten van onze militaire handelingsvermogen. Feit is dat er op dit moment geen Nieuwe Karel Doorman voor het eerst in thuishavenschip in de wereld is zoals de Karel Doorman.’

Officiële naam

De eerste taak van de Doorman zit erop. Afgelopen week voorzag het Zr. Ms. Tromp op zee van brandstof. De JSS wordt volgend jaar officieel toegevoegd aan de marinevloot. Dan krijgt het ook Zijner Majesteit voor zijn naam. (Bron: Ministerie Defensie)

Bekijk alle foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek in het Oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief