Nieuwe haven maakt Waalwijk bereikbaar voor klasse V schepen

924

Ondernemers in Waalwijk steken de komende dertig jaar 2,5 miljoen euro in de nieuwe buitenhaven van Waalwijk. De haven maakt Waalwijk en Midden-Brabant bereikbaar voor klasse V schepen op de Maas tot 135 meter lang, 16 meter breed en 4,5 meter diep.

De Waalwijkse en Heusdense bedrijvenplatforms, de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging en de bedrijven Keukenman/DMG, Riwo, Kivits en DCSG tekenden de Nieuwe haven maakt Waalwijk bereikbaar voor klasse V schepenovereenkomst met Waalwijk. Daarmee verbinden ze zich namens hun achterbannen nu al aan de publiek-private financiering van de haven, die zeker 32 miljoen euro kost.

Haventerminal
Voor die 32 miljoen krijgt Waalwijk een haventerminal direct aan de rivier, vanaf de havenmond richting de waterzuivering Gansoyen. Dit haventerrein meet acht hectare en grenst aan een nieuw industrieterrein van 27 hectare tot aan de Milieustraat benoorden Waalwijk. Hier komen vooral logistieke bedrijven die van de havenfaciliteiten profiteren.

De gemeente brengt voor 10 miljoen aan grond en exploitatiewinsten in, een groep ontwikkelaars, aannemers en havenexploitanten verplicht zich voor 15 tot 20 miljoen, de Provincie Noord-Brabant staat garant voor eventueel overblijvende kosten.

Zeer welkom
Havenwethouder M. van Dongen noemt het ‘een zeer welkome bijdrage om de financiële eindjes aan elkaar te knopen.’ ‘Het gaat om ondernemers die straks containers en bulktransport via de nieuwe terminal verschepen. Per container en per ton bulkgoed (zand, grind, beton) leggen zij een vast bedrag in bij hun Maaspoint Bedrijvenfonds. Over dertig jaar wordt 2,5 miljoen euro opgebracht.’ (Bron: Gemeente Waalwijk)

Volg TotaalTrans op Twitter