Nieuwe biomassa-centrale aan kanaal in haven van Gent

508

Belgian Eco Energy gaat in de haven van Gent een nieuwe biomassa-elektriciteitscentrale bouwen. De centrale met de naam Bee Power Gent wordt gebouwd op het terrein van Ghent Coal Terminal (kolenterminal) aan het Kanaal Gent-Terneuzen.

Bee heeft hiervoor een langetermijnovereenkomst met de stouwer SEA-invest en het Havenbedrijf Gent. SEA-invest zal de investering in de kranen, transportbanden en opslagsilo’s dragen.

Nieuwe biomassa-centrale in haven van GentOver zee

De nabijheid van het water is nodig omdat de biomassa (korteomloop-houtschilfers en agroafvalstromen) wordt aangevoerd via zeeschepen, zowel via trans-Atlantisch als Europees transport. De gebruikte biomassa is 100% duurzaam en wordt om de twee jaar gecontroleerd door externe partijen. De restwarmte van de centrale wordt gebruikt door bedrijven in de Gentse haven en naburige woningen.

450.000 gezinnen

Bee Power Gent zal 200 MW produceren of 2% van de totale Belgische markt (84 TWh). Dit komt overeen met het verbruik van 450.000 gezinnen, ongeveer de provincie Oost-Vlaanderen. De investering bedraagt 300 tot 330 miljoen euro en zorgt voor 700 tot 1.100 jobs gedurende de eerste drie jaar en nadien voor permanent 100 tot 120 jobs. De centrale zal tegen het derde trimester van 2017 worden gerealiseerd.

Over Bee

Bee is een Belgisch geïntegreerd energiebedrijf actief in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van hernieuwbare-energieprojecten en de levering van stroom en gas aan industriële klanten. Het bedrijf is gefinancierd door voornamelijk Belgisch industrieel familiekapitaal. (Bron: Haven Gent)

Bekijk alle foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek in het Oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief