Nieuwe afval-ontvangstinstallatie voor binnenvaart Antwerpen

783

De binnenvaart kan vanaf 30 maart terecht in een nieuwe afval-ontvangstinstallatie in de Antwerpse haven. De Servicekade Lillopark is gelegen ter hoogte van kaai 601 (Tijsmanstunnel West).

Nieuwe afval-ontvangstinstallatie voor binnenvaart AntwerpenDe nieuwe installatie is, na het Noordkasteelpark aan kaai 75, de tweede afval-ontvangstinstallatie op Rechteroever. Samen met het Kallopark (aan kaai 1103 op Linkeroever) en de bilgeboot (afval-inzamelboot) zamelen ze jaarlijks zo’n 5.000 ton scheepsafval in.

Naast de mogelijkheid om scheepsafval te bezorgen tijdens de openingsuren in de week, kunnen binnenschippers ook op zaterdagvoormiddag gebruik maken van deze dienstverlening. Net zoals de andere vaste afval-ontvangstinrichtingen stelt de servicekade 24/7 een drinkwaterpunt en een autolosplaats ter beschikking.

Visfauna
De bouw van de servicekade bood tevens de opportuniteit om de structuurkwaliteit van de oevers te verbeteren om meer schuilgelegenheid te creëren voor jonge vis van de nabijgelegen Vispaaiplaats. Zo zijn er drijvende platformen, breukstenen en schanskorven geplaatst die dienen als leefgebied voor de visfauna en andere organismen zoals schelpdieren en wieren.

Overzicht afvalparken Antwerpse haven
1. K75 – Noordkasteelpark (Rechteroever)
Openingsuren: maandag tot vrijdag van 7u30 tot 15u30
gesloten op zaterdag, zon- en feestdagen
2. K601 – Lillopark (Rechteroever)
Openingsuren: maandag tot vrijdag van 7u30 tot 15u30, zaterdag van 7u30 tot 11u30
gesloten op zon- en feestdagen
3. K1103 – Kallopark (Linkeroever)
Openingsuren: maandag tot vrijdag van 7u30 tot 15u30
gesloten op zaterdag, zon- en feestdagen