Nieuw havenhuis Antwerpen krijgt steeds meer vorm (video)

909

ANTWERPEN – Het nieuwe havenhuis van het Havenbedrijf Antwerpen krijgt steeds meer haar uiteindelijke vorm. Het havenhuis telt ondertussen vijf modules. Dit weekend wordt het plaatje compleet met de zesde en laatste module. Het nieuwe Havenhuis kost 49,9 miljoen euro.

Nieuw havenhuis Antwerpen krijgt steeds meer vormDe Britse architecte Zaha Hadid gaf in september 2012 in Antwerpen het startsein gegeven voor de realisatie van de nieuwe hoofdzetel van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen aan het Kattendijkdok. Ze deed dat in aanwezigheid van de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Geert Bourgeois, havenschepen Marc Van Peel en Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Havenbedrijf.

Het ontwerp

Het nieuwe Havenhuis bestaat uit een dynamisch balkvormig volume dat wordt opgetild boven de voormalige brandweerkazerne, waardoor dit beschermde gebouw –dat bovendien gerestaureerd wordt- een nieuw elan krijgt. De nieuwbouwgevels zijn opgebouwd uit glazen driehoeken, die lichtjes roteren ten opzichte van elkaar zodat de lichtinval steeds veranderende reflecties oplevert. Het bijzondere ontwerp stelt ook de aannemers die de bouw zullen uitvoeren voor een uitdaging. Onderaannemer Victor Buyck Steel Construction, dat de stalen constructie van 1.500 ton voor zijn rekening neemt, heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om de constructie modulair te bouwen met zes grote stukken. Deze zes bouwdelen worden in ateliers te Wondelgem gebouwd en over water per ponton naar Antwerpen vervoerd.

Nieuw havenhuis Antwerpen krijgt steeds meer vormDe inrichting

Het nieuwe gebouw wordt de werkplek van zo’n 500 medewerkers van het Havenbedrijf. Een gedeelte van de landschapskantoren en vergaderzalen wordt voorzien in het bestaande gebouw, de voormalige brandweerkazerne. Deze ruimtes zullen toegankelijk zijn vanuit het centrale atrium. In het nieuwe volume zijn eveneens landschapskantoren en vergaderzalen voorzien, maar zullen ook het auditorium en een panoramisch bedrijfsrestaurant worden ingericht. Via panoramische liften bereiken medewerkers en bezoekers dit gedeelte. Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, is opgetogen over de inspanningen van het Havenbedrijf om de 90 jaar oude brandweerkazerne te restaureren en herbestemmen, en zo een nieuwe toekomst te geven, met voortzetting van de publieke en havengebonden functie. ‘Het project weet de materiële integriteit van het historische gebouw grotendeels te respecteren’, zegt hij daarover. (Bron: Haven Antwerpen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief