Nederlandse schipper krijgt van Duitse rechter 2.800 euro boete

504

Het Schifffahrtsgericht in St. Goar heeft een Nederlandse schipper veroordeelt tot een boete van 2.800 euro. De rechter verweet de schipper grove nalatigheid waardoor de bemanning van een tegemoet komend schip gevaar liep. Dat hij met alcohol op aan het roer stond, achtte de rechter niet bewezen.

De schipper (47) was op 16 oktober ter hoogte van Assmanhausen in de opvaart. Een 57-jarige Nederlandse schipper kwam hem met zijn schip tegemoet. Deze wees de schipper over de marifoon op het feit dat hij aan de verkeerde kant van de vaargeul zat. De schipper wilde echter niet van koers veranderen, waardoor de 57-jarige schipper Nederlandse schipper krijgt van Duitse rechter 2.800 euro boetegenoodzaakt was voluit met zijn motor voluit achteruit te slaan. De schepen passeerden elkaar uiteindelijk op nog geen vier meter.

Tijdens het marifoonverkeer was het de 57-jarige ook nog opgevallen dat zijn collega met een dubbele tong sprak. Hij was er dan ook van overtuigd dat deze met alcohol achter het roer stond.

Kaal
De 47-jarige schipper probeerde de rechter duidelijk te maken dat de afstand tussen beide schepen nooit minder dan twintig meter was geweest. Ook zou niet hij achter het roer hebben gestaan, maar zijn Tsjechische tweede schipper. Dat kon hij echter niet bewijzen omdat het vaartijdenboek precies die dag niet was bijgehouden. Ook had de 57-jarige schipper in het fel verlichte stuurhuis een man aan het roer zien staan met veel haar op het hoofd. De Tsjech was helemaal kaal.

Alcohol
De schipper was het verder ook niet met de constatering eens dat hij met alcohol op aan het roer had gestaan. Agenten die hem in tegen de middag een alcoholtest lieten doen, constateerden toen nog een promillage van 1,55. Maar volgens de schipper had hij pas na zijn dienst zes flessen bier van een halve liter en vijf jenevertjes gedronken.

De rechter was er wel van overtuigd dat de schipper met alcohol op aan het roer had gestaan, maar kon het niet bewijzen. Daarvoor werd de schipper dus vrijgesproken. (Bron: Rhein-Zeitung/Foto: Mike)

Volg TotaalTrans op Twitter