Nederlandse distributiecentra werken tot 2,5 keer sneller

464

Nederlandse distributiecentra zijn tot 2,5 keer sneller dan die in België en Tsjechië. Dat blijkt uit de eerste uitkomsten van het NK Speed Docking 2014 – de grootste Nederlandse logistieke competitie waar tien weken lang verblijftijden worden gemeten bij ruim 600 distributiecentra.

Dit jaar lopen er nationale kampioenschappen van Speed Docking in Nederland, België (en Luxemburg) en Tsjechië (en Slowakije). Bij alle drie de competities is CAROZ verantwoordelijk voor de data-analyse, hierdoor is het mogelijk vergelijkingen te maken tussen de landen. Uit de data blijkt dat Nederland veruit de beste cijfers heeft: Nederlandse distributiecentra werken tot 2,5 keer sneller gemiddeld zijn de distributiecentra in Nederland 2,5 keer sneller dan distributiecentra in Tsjechië. Waarschijnlijk is de snellere afhandeling een gevolg van de hoog ontwikkelde logistiek in Nederland.

Afspraken
Eén van de belangrijkste inzichten van de eerste competitieweken is volgens de organisatie dat de verblijftijd een indicator van de efficiency van alle processen die voorafgaan aan de goederenontvangst. ‘Tijdens de overdracht van de goederen en de bijbehorende informatie worden vervolgens alle fouten, miscommunicaties en afwijkingen in de voorgaande bestel-, plannings- en orderverwerkingsprocessen in één keer zichtbaar. Zo is het is nu al duidelijk dat het gebruik van elektronische communicatie en scanbare labels pas het gewenste voordeel gaat leveren als er ook afspraken komen over de werkprocessen bij de overdracht. De winst van de SSCC-labels gaat verloren wanneer deze niet blijken te kloppen, of niet scanbaar blijken doordat ze verkeerd zijn geplakt. Voor deelnemers gaat de analyse van de oorzaken van het tijdsverlies veel opleveren, niet alleen in tijd, maar ook in kwaliteit, duurzaamheid en efficiency.’

Diepteonderzoek
Dit jaar wordt voor het eerst diepteonderzoek gedaan naar het verloop van de ontvangstprocessen in distributiecentra. ‘Door de medewerking van retailers en groothandels is het mogelijk voor twee afstudeerders om mee te lopen in dertien verschillende locaties. Hier meten zij enerzijds de afzonderlijke onderdelen van de verblijftijd. Anderzijds ontdekken zij ook oorzaken voor de data die wordt verzameld door de deelnemende partijen aan het NK Speed Docking. Door dit onderzoek wordt onder andere zichtbaar hoe betrokken de chauffeurs en de ontvangstmedewerkers zijn, en hoeveel verstoringen en afwijkingen zij tijdens het ontvangstproces al op weten te lossen. Dit lijkt er op te duiden dat er nog veel meer problemen zijn dan gemeten, maar dat deze niet aan het licht komen doordat deze ter plekke worden opgelost door de vaak ervaren medewerkers bij de goederenontvangst.’

Beter Benutten
Voor het  programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu worden de verzamelde gegevens over ritten en afleveringen ter beschikking gesteld voor analysedoeleinden: hoeveel ritten in de spits plaatsvinden, en of dat door andere planning niet vermeden kan worden. Ook bij de deelnemers leeft het idee dat er nog veel te verbeteren valt door goed te kijken naar de patronen in ontvangen en leveren. Zo zien veel retailers een piek in de ochtend qua belevering en stilstaande wagens in de middag. Ook blijkt uit de data dat ruim 25% van de zendingen aan de retail te vroeg aankomt op de afleverlocatie, vaak wordt er een behoorlijke marge ingebouwd. Door analyse van de data kunnen stappen worden gemaakt in het aanpassen van deze processen, zodat ze betrouwbaarder worden en daardoor beter te plannen.

And the winner is…
Op 26 juni worden tijdens het Connekt Zomerfestival de eindresultaten gepubliceerd en wordt de Nederlands Kampioen Speed Docking 2014 bekendgemaakt. (Bron: Connekt)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief