Nederlandse chauffeur rijdt nauwelijks nog internationaal

525

DEN HAAG – Internationale wegtransporten worden nauwelijks nog door Nederlandse chauffeurs gereden. Internationaal opererende Nederlandse transportbedrijven hebben vestigingen over de grens geopend en vervoeren met Oost-Europese chauffeurs.

ChristenUnie pleit voor sobere gratis parkeervoorzieningenDe concurrentie met vooral Oost-Europese vervoerders is in het internationale transport hevig, concludeert economische onderzoeksbureau SEO. Onderaanneming komt steeds vaker voor in het internationale wegtransport, vaak via dochterondernemingen. Dat komt vooral omdat Nederlandse cao-lonen niet concurrerend genoeg zijn voor de internationale markt. ‘Met name bij minder complexe transporten is er sprake van een hoge loonkostenquote. Hoe eenvoudiger de transportwijze, hoe meer verschuiving van Nederlandse naar buitenlandse chauffeurs.’

Groot aandeel

Lange tijd kende Nederland een belangrijk aandeel in het internationale wegtransport. Dit werd gerealiseerd met bijna uitsluitend Nederlandse chauffeurs op Nederlandse vrachtwagens. Een geïnterviewde verwoordt het als volgt: ‘Ondanks de goede uitgangspositie werden nieuwe kansen op uitbreiding van vervoersrelaties door de opkomst van Oost-Europese markten nauwelijks benut door Nederlandse bedrijven’.

3:1

Nederlandse transporteurs constateren dat Nederlandse cao-lonen niet konden concurreren met de lonen van Oost-Europese vervoerders. Als antwoord hierop openen veel Nederlandse transporteurs vestigingen in het buitenland. ‘Afhankelijk van hoe ver men naar het oosten gaat, kan de loonkostenverhouding tussen een Nederlandse en een buitenlandse chauffeur 3:1 zijn’, legt een werkgeversvertegenwoordiger uit. Bij een sector als het internationale wegtransport zijn de loonkosten een belangrijk aspect van het gehele kostenplaatje. Het loont daarom al snel om buitenlandse chauffeurs in te zetten. Sinds de economische crisis rijden er nog weinig Nederlandse chauffeurs op internationale wegtransporten.

Vestigingsland

Een geïnterviewde transporteur denkt dat het onwerkbaar is om andere principes dan het vestigingsland toe te passen bij de bepaling van arbeidsvoorwaarden voor chauffeurs op internationale transporten. Hij ziet uniforme Europese regelgeving als de mogelijkheid om duidelijkheid te scheppen in regelgeving. ‘Door onduidelijkheid in regelgeving zullen internationaal opererende transporteurs, gedreven door kostenverlaging, altijd op zoek blijven naar wat mogelijk is binnen de grenzen van de wet’, zo geeft een geïnterviewde transporteur aan. Sommige transportbedrijven zullen daarbij over die grens heen gaan.’ (Bron: Tweede Kamer)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief